Det er to måneder siden Kim Jong-nam ble drept på flyplassen i den malaysiske hovedstaden Kuala Lumpur. Halvbroren til Nord-Koreas diktator hadde i mange år tilbrakt mye tid i Macau, men var også ofte å se i Sørøst-Asia, blant annet Malaysia.

Nordkoreansk kontrolltårn

I Thailand, Malaysia og Singapore bor det flere tusen nordkoreanere. Barn av den nordkoreanske eliten har i over 25 år gått på internasjonale skoler i Penang, Kuala Lumpur, Phuket, Bangkok og Singapore.

Malaysia Korea Partners (MKP) er et konglomerat med hovedkontor i Malaysia. Det ble etablert for 21 år siden av nordkoreaneren Han Hun Il og malay-kineseren Yong Kok Yeap. Selskapet har aktiviteter i minst 20 asiatiske og afrikanske land, ifølge dokumenter Reuters har sett.

Det malaysiske selskapet eier finansinstitusjonen International Consortium Bank (ICB). Et datterselskap av ICB har filial i den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang og har fått utstedt lisens fra den nordkoreanske sentralbanken.

– MKP er som et kontrolltårn som eier selskaper. Han Hun Il er en av Nord-Koreas rikeste menn, sier nordkoreaneren Lee Chol Ho til nyhetsbyrået. Lee Chol Ho jobbet for konglomeratet i ni år, før han hoppet av til Sør-Korea.

Han Hun Il jobbet for den nordkoreanske etterretningstjenesten i Afrika før han etablerte det malaysiske selskapet. Det skal eksistere et nettverk av selskaper i afrikanske land som er kontrollert av MKP.

Utnyttet vennskapet

FN er i ferd med å undersøke forbindelsene mellom det malaysiske konglomeratet og den nordkoreanske ledelsen. I en rapport fra februar skriver FN-eksperter, som overvåker mulige brudd på sanksjonene mot landet, at konglomeratet er under etterforskning.

Det anses som brudd på FN-sanksjonene for et selskap å ha eierinteresser i en nordkoreansk finansinstitusjon. Malaysias politidirektør Khalid Abu Bakar sier at de samarbeider med FN-etterforskningen.

Selskapet mistenkes for å ha hvitvasket og overført store beløp fra datterselskaper i Asia og Afrika til det nordkoreanske regimet. Dette bekrefter Reuters' kilde. 

Nordkoreanske Han er selv helt taus om anklagene. Da Reuters ba om en kommentar avsluttet Han samtalen og gjorde seg utilgjengelig.

Nordkoreanere driver også flere restaurantkjeder i Kina, Sørøst-Asia og Afrika med nordkoreanske ansatte.

– Når det kom representanter fra Nord-Koreas sentralkomité på besøk til Malaysia møtte de kun Han. De brydde seg ikke engang om å møte ambassadøren, sier Lee Chol Ho til Reuters.

Malaysia har i mange år hatt tette bånd til Nord-Korea. Malaysia har vært et av få land nordkoreanske statsborgere, som har pass og utreisetillatelse, kan reise til uten visum på ferie og forretningsreiser.

– Vi skal undersøke om Nord-Korea har utnyttet vennskapet med Malaysia for å utføre ulovlige handlinger, sier statsråd Nur Jazlan Mohamed til Business Times.

– Som en superbakterie

I mange år brukte Nord-Korea banker i den tidligere portugisiske kolonien Macau til finanstransaksjoner. Dette er det nesten blitt slutt på etter at de ble plassert på internasjonale sanksjonslister og Kina tok kontroll.

FN og vestlige land har strammet inn på de økonomiske sanksjonene i et forsøk på å stanse Nord-Koreas missil- og atomvåpenprogram. Landet har gjort betydelige fremskritt og forsvarseksperter antar det vil ha langdistansemissiler klare for oppskyting innen tre år.

Eksperter mener de økonomiske sanksjonene har gjort Nord-Korea farligere.

– Det er innført så stramme sanksjoner mot det nordkoreanske regimet slik at de er blitt som en superbakterie, sier direktør John Park ved Korea Working Group ved Harvard Kennedy School til CNN.

En superbakterie utvikler resistens mot den sterkeste antibiotika-typen – i denne sammenheng økonomiske sanksjoner.

– Klar for krig

Kina sa seg denne uken enig med Sør-Korea og Japan i å iverksette flere straffetiltak mot Nord-Korea hvis det gjennomføres en ny prøvesprengning.

President Donald J. Trump omdirigerte det amerikanske hangarskipet USS Carl Vinson med støttefartøyer til Nordøst-Asia tidligere denne uken. Nord-Korea omtaler det som «uforsvarlig». I sin fordømmelse sier landet at det er klar for krig.

– Nord-Korea vil reagere mot enhver form for krig ønsket av USA. Vi vil komme med den sterkeste reaksjon mot provokatørene for å forsvare oss selv – med mektige, kraftige våpen, sier en talsmann for utenriksdepartementet i Nord-Korea til det statlige nyhetsbyråer KCNA.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se trailer: «Den lykkeligste dagen i Olli Mäkis liv»
Ikke som ventet. «Den lykkeligste dagen i Olli Mäkis liv» rusler mot et tradisjonelt klimaks mens den egentlig handler om noe helt annet.
01:41
Publisert: