Bilder av sivile som på brutalt vis skal være drept av russiske styrker i byen Butsja utenfor Kyiv har de siste dagene rystet vestlige land. Bildene har ytterligere økt mistanker om at Russland begår krigsforbrytelser i Ukraina. Tirsdag la derfor Europakommisjonens president, Ursula von der Leyen, frem nye forslag til sanksjoner som skal ramme russisk økonomi og dermed landets evne til å finansiere krigen mot Ukraina.

I det som blir den femte sanksjonspakken fra EU foreslås det blant annet et forbud mot import av kull fra Russland, samt et forbud mot å la russiske skip legge til havn i EU-havner.

Alle EUs 27 medlemsland må enstemmig vedta sanksjonene for at de skal tre i kraft. En avstemming er ventet å avholdes onsdag.

EU importerer om lag 18 prosent av kullforbruket sitt fra Russland, og forbudet vil koste Russland fire milliarder euro, eller cirka 35 milliarder kroner.

Dette er første gang EU foreslår sanksjoner mot russisk energi siden Russland gikk til angrep på Ukraina i slutten av februar. Det er likevel usikkert hvor kraftfullt et forbud mot kull fra Russland vil være.

Råvareanalytiker i SEB, Bjarne Schieldrop.
Råvareanalytiker i SEB, Bjarne Schieldrop. (Foto: Hanna Kristin Hjardar)

– Kull er det Europa er minst avhengig av, og derfor sanksjoneres det nå, sier råvareanalytiker i SEB, Bjarne Schieldrop.

Også oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets mener lav avhengighet at russisk kull ligger bak forslaget.

«Det enkle svaret er fordi EU er mye mindre avhengig av kullimport generelt og russisk kullimport», skriver Martinsen i en rapport onsdag.

Prisen til værs

Schieldrop forteller at prisen på kull har steget til rundt 300 dollar tonnet etter forslagene til de nye sanksjonene. Vanligvis ligger kullprisen på rundt 80 dollar fatet. Det er likevel et stykke unna nivået tidligere i mars, da kullprisen nådde 465 dollar i løpet av en dag.

En konsekvens av forbudet kan være at land i Europa blir nødt til å importere mer kull fra eksempelvis Sør-Afrika, Colombia, Indonesia og USA.

– Det meste kullet fraktes på båter, så i stedet for å importere det fra kort avstand, så blir Europa nødt til å importere fra land som ligger mye lenger unna, sier Schieldrop.

Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg har både indonesiske og australske kulleksportører allerede advart om de foreløpig har begrenset kapasitet for å øke tilbudet til Europa.

Olje og gass

Onsdag sa Charles Michel, president i Det europeiske råd, i en tale til Europaparlamentet at EU-sanksjoner mot russisk olje og naturgass vil være nødvendig «før eller siden». Til nå er det bare USA som har innført et forbud mot russisk olje og gass.

– Vi må fase ut avhengigheten av russisk fossilt brensel så snart som mulig, sa Michel.

Europa importerer 40 prosent av gassforbruket og rundt 35 prosent av oljeforbruket fra Russland i dag. Et forbud mot denne typen energi fra Russland vil derfor også gå kraftig utover europeiske land.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.