Kulleksporten fra Russland til EU har ikke vært så stor på fem år. Shippingavisen TradeWinds skriver at kullkraftverk, særlig i Tyskland, nå importerer alt de kan før det blir sanksjoner og importforbud mot russisk kull fra august.

TradeWinds baserer dette på data fra S&P Global Market Intelligence, som viser at EU-landene bare i mai importerer opp mot fem millioner tonn russisk kull. Til sammenligning var EUs kullimport fra Russland på 3,5 millioner tonn i februar da krigen startet, men økte raskt til 4,7 millioner tonn i mars og 4,8 millioner tonn i april.

Det betyr at det fortsatt er fullt lovlig for rederiene å frakte russisk kull fra russiske havner utenfor Svartehavet, så lenge kullet ikke kjøpes fra selskaper eller personer som alt nå er

sanksjonert mot.

Globalt kullrush

S&P opplyser at kjøpere i EU nå kjøper kull for lager, og at de til og med kjøper skipslaster med kull som utskipes ved russiske havner helt borte i Det fjerne østen, som Vladivostok. Men det meste lastes fra havner i Østersjøen, som Ust-Luga, og losses typisk i Wilhelmshaven, og rett videre til tyske kullkraftverk.

Kull lastes på skip i Vladivostok, og noe fraktes nå helt til Europa.
Kull lastes på skip i Vladivostok, og noe fraktes nå helt til Europa. (Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/NTB)

Tyskland er den desidert største kjøperen av russisk kull med mer enn en tredjedel, men det er også stadige skipslaster fra Russland til Nederland, Italia, Belgia, Storbritannia, Danmark og Spania.

Det er frykt for energimangel i Europa på grunn av sanksjoner og selvpålagte restriksjoner mot russisk olje og gass. EU har i flere uker diskutert sanksjoner mot russisk olje, men på økonomitoppmøtet i Davos denne ukes sa Europakommisjonens president Ursula von der Leyen at det neppe kommer et vedtak alt på EU-toppmøtet neste uke. EU er også sakte, men sikkert i ferd med å fase ut russisk gass, men dette vil ta tid.

Land som Polen og Litauen har på egen hånd stoppet energiimporten fra Russland. Russland har på sin side stoppet gasseksporten til land som Finland og Bulgaria, samt strømeksporten til Finland.

Selv om oljeeksporten fra Russland nå er lavere enn før krigen i Ukraina, gjør høyere priser at Russlands inntekter fra olje og gass nå er høyere enn før krigsutbruddet.

Kjøpere i Europa støvsuger nå markedet for kull verden over, og det handles inn fra Colombia, USA, Sør-Afrika og helty fra Australia. Samtidig øker importen av flytende naturgass (lng), og det jobbes nå med vidløftige planer om å øke importkapasiteten på lng for å erstatte den russiske naturgassen.

Usikkerheten har ført til rekordhøye priser på olje og gass, og svært få i EU snakker nå om planene om å fase ut forurensende kull. Kullforbruket i Tyskland er nå høyere enn noensinne.

Vinnerne er produsentene av kull, olje og gass, samt rederiene som transporterer dette verden rundt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.