Det er ti år siden Chris Torres laget videosnutten «Nyan Cat», som er en animert flyvende katt som etterlater seg en mangefarget regnbue. Den er vist 186 millioner ganger på Youtube. I februar la han ut en utgave for salg.

Den ble solgt for 300 av kryptovalutaen ether – tilsvarende 580.000 dollar med kursen på salgspunktet. Eieren er bekreftet å være «0x7Eb28B2f14A59789ec4c782A5DD957F9C8F33f6b».

Torres føler han mistet pusten etter salget. – Jeg føler som at jeg har åpnet slusene, sier han til New York Times.

6,6 millioner dollar

I forrige uke ble det satt en ny rekord på salg av digitale kunstverk. «Crossroads» av kunstneren Mike Winkelmann, som også går under navnet «Beeple», skiftet eier.

Dette skjedde via «non-fungible tokens»-markedet (NFT), som setter nye rekorder og finner nye bruksområder.

NFT kan stå for unike fysiske og immaterielle verdier. Kunstmarkedet har vært tidlig ute med å omfavne teknologien, som er bygget på blokkjedeteknologien og smartkontraker. Objektene som omsettes lar seg enkelt verifisere, og kopier og forfalskninger kan enkelt avsløres.

Kunstverket «Crossroads», som er inspirert av det amerikanske presidentvalget i 2020, ble 1. november i fjor solgt for tilsvarende 66.666,60 amerikanske dollar til den Miami-baserte kunstsamleren Pablo Rodriguez-Fraile.

I forrige uke ble det ti sekunder lange videoklippet omsatt på nytt for 6,6 millioner dollar (55 millioner kroner) – en 100-dobling på knappe fire måneder.

– Du kan gå til Louvre-museet og ta et bilde av Mona Lisa, men det har ingen verdi da det ikke har et opphav eller historie, sier Rodriguez-Fraile til Reuters.

Kunstverket ble omsatt via OpenSea, som er en markedsplass for NFT-objekter. OpenSea satte ny rekord i februar med en omsetning på rundt 100 millioner dollar – opp fra åtte millioner dollar i januar.

– Hvis du sitter ved dataskjermen ti timer om dagen, eller befinner deg åtte timer i den digitale verden, er det naturlig å omfavne den digitale verden, da det er verden, sier OpenSea-grunnlegger Alex Atallah, til nyhetsbyrået.

– En unik mulighet

Det er ikke bare oppstartsselskaper som har omfavnet det digitale markedet. Det britiske auksjonshuset Christie’s, som ble etablert i 1766, er i gang med sin første digitale NFT-baserte kunstauksjon. Oppgjør kan enten skje med kryptovalutaen ether – eller tradisjonelt.

Det er et nytt digitalt kunstverk av kunstneren «Beeple» som skal auksjoneres bort. Startprisen på «Everydays: The first 5000 days», som består av en bildecollage med 5000 bilder, var på 100 dollar.

– Christie’s har aldri tilbudt et nytt mediekunstverk av en slik skala eller betydning tidligere. Å kjøpe Beeples kunstverk gir en unik mulighet til å eie en del av blokkjeden som er opprettet av en av verdens ledende digitale artister, sier Noah Davis, som er kunstspesialist hos Christie’s i New York i en pressemelding.

I løpet av en time hadde prisen passert en million dollar. Tirsdag morgen var høyeste bud tre millioner dollar. Christie’s har aldri tidligere solgt et digitalt kunstverk til over en million dollar.

«Gjentagende temaer i kunstverket er samfunnets besettelse av, og frykt for teknologi, ønsker om og harme av rikdom og den politiske turbulensen i USA,» skriver Christie’s om det digitale kunstverket.

Dumt? Gjett hva?

Den amerikanske basketballorganisasjonen NBA har lansert digitale utgaver av tradisjonelle spillkort. På samme måte som digitale kunstverk er disse samleobjektene unike og lar seg verifisere via blokkjedeteknologi.

Hittil i år er det solgt digitale spillkort, videoklipp og andre digitale objekter for 230 millioner dollar via Dapper Labs. Et videoklipp på noen få sekunder med basketballstjernen LeBron James ble mandag solgt for 208.000 dollar via handelsplattformen nbatopshot.com.

Milliardæren Mark Cuban, som eier basketballteamet Dallas Maverick, sammenligner dette markedet med bytte av spillkort eller frimerkesamlinger.

«Hva er noe verdt? En bygning, en penn, en aksje, kryptovaluta, intellektuelle eiendeler eller andre verdier? Å verdsette noe har alltid vært mer en kunstform enn vitenskap,» skrev han i et blogginnlegg tidligere i år.

Jonathan Bales betalte 35.000 dollar for et kort videoklipp.

«Jeg skjønner helt den umiddelbare reaksjonen til mange om at «dette skjønner jeg ikke» eller «dette virker dumt». Gjett hva? Det er en hel generasjon unge, smarte mennesker som har vokst opp på en helt annen måte enn deg og meg. Om vi skjønner dette eller ikke er helt irrelevant for hva som vil skje,» skriver Bales på bloggen «Lucky Maverick».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.