I USA ser spesialetterforsker Robert Mueller og flere etterretningskomiteer i Kongressen nærmere på forbindelser mellom Russland og presidentkampanjen til Donald Trump.

Mange med bånd til Trump-kampanjen har hatt kontakt med ulike russiske interesser, og det mest kjente eksempelet er møtet mellom Trumps svigersønn Jared Kushner, tidligere kampanjesjef Paul Manafort og Donald Trump jr. med den russiske advokaten Natalja Veselnitskaja.

En kobling som ikke har fått så mye oppmerksomhet, er mellom den russiske milliardæren Roman Abramovitsj og Kushner. 

President Donald Trumps datter Ivanka Trump og hennes ektemann Jared Kushner. Begge har vært sammen med Abramovitsj og hans kone Dasha Zhukova. Både Kushner og Ivanka Trump jobber sammen med presidenten i Det hvite hus. 
President Donald Trumps datter Ivanka Trump og hennes ektemann Jared Kushner. Begge har vært sammen med Abramovitsj og hans kone Dasha Zhukova. Både Kushner og Ivanka Trump jobber sammen med presidenten i Det hvite hus.  (Foto: Bernd von Jutrczenka/AFP/NTB Scanpix)

De to har møttes tre eller fire ganger, skriver Bloomberg, og deres koner har vært venner i et tiår. I 2014 skal alle fire ha vært sammen i Russland etter på Dasha Zhukovas invitasjon. Zhukova er konen til Abramovitsj.

Kushner har fått stor makt fra sin svigerfar Trump, og jobber blant annet med å få til en fredsavtale i Midtøsten.

Abramovitsj er den største aksjonæren i Evraz, Russlands nest største stålprodusent, og eier av Chelsea, som er en av de største fotballklubbene i Premier League. Han var den første oligarken som fikk lov til å selge oljeselskapet sitt til et statlig selskap, skriver Bloomberg. 

Handelen endte på 13 milliarder dollar og var godkjent av president Vladimir Putin.

– Ingen nærmere Putin

Den tidligere oljemagnaten Mikhail Khodorkovskij beskriver Abramovitsj som en Putin-venn.

– Det er ingen oligarker blant dem som fortsatt er akseptert i Vesten som er nærmere og har mer tillit fra Putin enn Abramovitsj, sier han til Bloomberg.

En talsmann for Abramovitsj svarer at forholdet er profesjonelt og formelt. Bloomberg skriver at båndene mellom Abramovitsj og Putin er mange. At oljemagnaten var guvernør i Chukotka fra 2000 til 2008, blir sett på som et bevis på lojalitet til regjeringen.

I en rettssak i 2012 i London konkluderte retten med at Abramovitsj hadde «privilegert tilgang» til Putin, ifølge Bloomberg. I rettssaken sa den nå avdøde russiske milliardæren Boris Berezovskij at han hadde blitt tvunget til å selge sine aksjer i oljeselskapet Sibneft til Abramovitsj.

Opplyste om forholdet

SF-86 er sikkerhetsskjemaene Kushner og Ivanka Trump fylte ut da de startet arbeidet i Det hvite hus. Bloomberg skriver at de på skjemaene opplyste om forbindelsene til Abramovitsj. I skjemaet blir det spurt om man har nær eller fortsatt kontakt med utenlandske borgere i de siste syv årene, som en selv eller partneren er bundet til av fellesinteresser, hengivenhet eller påvirkningskraft. 

Kushner har tidligere kommet i trøbbel fordi han ikke opplyste om mer enn 100 forskjellige kontakter i skjemaet, noe The New York Times avslørte. Han oppdaterte listen tre ganger og la til over 100 navn. 

Den demokratiske senatoren Chris Murphy sa da at Kushner ikke lenger ville hatt en jobb i en normal politisk verden. 

Ingen av kildene til Bloomberg hintet om at forbindelsen mellom Abramovitsj og Kushner hadde noe å gjøre med Russlands påvirkning av det amerikanske valget. En talsmann for Det hvite hus ville ikke si noe om forholdet mellom Abramovitsj og Kushner. (Vilkår)

Mange tror valget blir påvirket av sosiale medier: - Det er jo det mediet jeg er mest på, sammenlignet med aviser og magasiner
Mange av de DN snakker med på gaten i Arendal tror sosiale medier påvirker valgene de tar, også hva de vil stemme ved høstens stortingsvalg.
01:54
Publisert: