Det såkalte «golden passport»-programmet, som ble iverksatt etter at Kypros havnet i en dyp finansiell krise i 2012 og 2013, var designet for å tiltrekke landet rike, utenlandske investorer for å hjelpe økonomien.

Kravet var at disse investorene måtte gå inn i eiendomsmarkedet eller en Kypros-basert business med minst to millioner euro for å bli kvalifisert for ordningen – og dermed få statsborgerskap.

Ifølge Kypros' president Nicos Anastasiades har ordningen hjulpet landet med å komme tilbake fra randen av konkurs, og skal ha generert omtrent syv milliarder euro i inntekter for øylandet.

Nå er imidlertid ordningen under etterforskning av kypriotiske myndigheter, etter at det blant annet har dukket opp korrupsjonsanklager, mistanke om hvitvasking og tilknytning til autokratier blant deltakere i programmet.

4000 statsborgerskap

Det var mandag denne uken at president Anastasiades gikk ut og ga et løfte om å trekke tilbake alle statsborgerskap som er gitt ut ved «en feiltakelse».

Det var nyhetsbyrået AP som først omtalte saken, gjengitt av Business Insider.

Ifølge AP har Kypros delt ut nesten 4000 statsborgerskap til utenlandske investorer, og presidenten innrømmer at «feil kan ha blitt gjort tidligere i programmet, da regelverket ikke var like sterkt.»

– Vi må innrømme at vi har delt ut noen feilaktige statsborgerskap i tilfeller der de absolutt ikke burde bli gitt ut, sa Anastasiades mandag. Det er kanskje snakk om ti til 15 investorer der godkjennelsesprosessen ikke gjorde jobben.

– Alle statsborgerskap som ble delt ut, og som ikke møtte kravene i ordningen, vil bli trukket tilbake, punktum. Det vil gjøres så fort som mulig, sa han.

Strengere regler

Tidligere i år ble strengere regler for ordningen innført, blant annet et krav om at investorer må inneha et visum for å oppholde seg i EU-land.

Det kom etter at EU i januar la frem en rapport der de anbefalte Kypros og andre land å skjerpe godkjennelsesprosessene. Bakgrunnen skal ha vært en bekymring for at programmet ble utnyttet for å hvitvaske penger og komme seg unna skattelover.

Grunnet fritt rom til å arbeide og reise innenfor EU-landene, har programmet vært svært attraktivt for investorer fra land utenfor EU, skriver AP. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.