I et brev til opposisjonen skriver Jeremy Corbyn, leder for Labour-partiet, at de vil støtte et nyvalg i desember.

Det melder flere britiske medier, blant annet The Guardian.

Tidligere har Corbyn og Labour vært kritiske til et nyvalg uten garantier fra EU angående brexit. Det fikk de altså mandag, da EU-president Donald Tusk innvilget en fleksibel brexitutsettelse på inntil tre måneder.

«Valget blir dominert av brexit»

Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder og ekspert på britisk politikk, sier det var på tide at Labour fikk bestemt seg.

– Når de endelig i går fikk ryddet vekk forutsetningen om utsettelse fra EU, kan man nesten si at dette var en dag på overtid.

Nyvalget, som nå ser ut til å bli mellom 9. og 12. desember ifølge Mustad, kommer naturlig nok til å bli dominert av brexit, sier han.

– Det skal mye til for å overbevise opinionen om at dette handler om noe annet enn brexit, sier Mustad og legger til at han ser for seg et lignende scenario som i 2017.

Den gangen var Theresa May godt foran på meningsmålinger i forkant av valget, men vant til slutt med knapp margin.

På spørsmål om hvordan han ser styrkeforholdet mellom den sittende regjeringen og opposisjonen, sier Mustad at det er umulig å spå noe på forhånd.

– Johnson leder med ti til 15 prosent på meningsmålinger nå, men nærmere valget, når valgkampen starter, vil vi få en bedre oversikt over styrkeforholdet.

Maratondag

Johnsons ønske om nyvalg har tidligere blitt nedstemt i Underhuset flere ganger, ettersom han ikke har klart å samle to tredels flertall, slik valgloven krever.

Det nyeste forsøket på å få støtte til et nyvalg kommer som et separat valgforslag. Det kan vedtas med alminnelig flertall, det vil si 320 stemmer. Mandag fikk Johnsons forslag bare 299 stemmer, så han trenger hjelp fra opposisjonen.

Fordi det nå er snakk om å vedta en ny lov, er prosessen mer omstendelig enn de tre gangene Johnson har tapt tidligere. Blant annet kan det komme endringsforslag i Underhuset, og det er her eventuelle forslag om alternative datoer kan dukke opp.

Regjeringen har lagt opp til en maratondag, der alle steg i prosessen skal gjennomføres tirsdag, så en gang på kvelden kan vi sitte med en fasit og en valgdato.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.