Lam sier tirsdag at det er eneste mulighet for å løse den tre dager lange konfrontasjonen mellom demonstranter og politiet på en fredelige måte.

– Dette kan bare oppnås hvis demonstrantene samarbeider. Det betyr selvsagt at de må stoppe voldsbruken, gi fra seg våpnene, komme ut fredelig og følge instruksene fra politiet, sa Lam på pressekonferanse. Det var hennes første kommentar til okkupasjonen av universitetet.

Politiet har det siste døgnet strammet grepet om okkupantene på universitetsområdet. Demonstranter som forsøker å rømme, blir møtt med tåregass, vannkanoner og gummikuler. Mange skal være skadd.

Hongkongs leder anslår at 100 demonstranter fremdeles er inne på byens hoveduniversitet.

Om lag 600 skal ha forlatt Hongkongs tekniske universitet. 200 av disse skal være under 18 år. Politiet omringet universitetsområdet og pågriper alle som forlater området. Lam sier de under 18 år ikke vil bli fengslet, men kan bli siktet senere.

Politiet stormet søndag universitetet og forsøkte å spre demonstrantene med tåregass og vannkanoner. Demonstrantene svarte med bensinbomber og har satt fyr på flere innganger til universitetet.

Dagen etter at høyesterett i Hongkong konkluderte med at forbudet mot bruk av masker i demonstrasjoner krenker grunnleggende rettigheter sier den kinesiske nasjonalforsamlingen at høyesterett i Hongkong ikke kan bestemme om en lov er grunnlovsstridig eller ikke.

– Høyesterett i Hongkong svekker styreevnen til Hongkong-regjeringen, sier talsmann Jian Tiewei i Folkekongressen, Kinas nasjonalforsamling, til statlige medier.

Regjeringen i Hongkong brukte en lov fra kolonitiden, som kun kan brukes unntaksvis i krisetilfeller, for å rettferdiggjøre forbudet mot bruk av masker. Det var bruken av denne høyesterett i Hongkong mente var grunnlovsstridig.

Videre i uttalelsen fra Folkekongressen heter det at ingen annen myndighet enn nasjonalforsamlingen i Kina har rett til å felle dommer eller ta avgjørelser om Hongkong, skriver Reuters.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.