Lee, som de siste to årene har overtatt de fleste sentrale rollene i Samsung-konglomeratets nettverk av over 80 selskaper etter sin far, har vært inne i en rekke avhør siden begynnelsen av desember.

Politisk press

I desember avviste han og andre næringslivstopper beskyldningene om at de hadde betalt store beløp til en venninne av presidenten under en åpen høring i nasjonalforsamlingen. Etterforskningen har senere vist at dette stemmer, men Samsung-sjefen mener det var «sponsing».

Advokatene og analytikere har argumentert for at en varetektsfengsling av Landets mektigste forretningsmannen vil være skadelig for Sør-Koreas økonomi. Samsung-selskapenes omsetning utgjør rundt 17 prosent av Sør-Koreas økonomi og over en fjerdedel av landets eksport.

Det har vært politisk press mot domstolene de siste ukene etter at Lee ikke ble fengslet tidligere i januar.

– Hvis dette hadde vært hvem som helst andre – ville retten ha sagt nei til pågripelse og varetektsfengsling? Hvordan kan vi få rettferdighet når vi ikke blir behandlet som likeverdige, spurte politikeren Ahn Chul-soo, som stilte som presidentkandidat under valget i 2012.

Grytidlig fredag morgen godkjente domstolen varetektsfengsling i inntil 20 dager etter et maratonavhør på over 15 timer.

– Jeg kan bekrefte at det er nødvendig å pågripe Lee Jae-yong i lys av en ny siktelse og nye beviser, sier en rettstalsmann i en uttalelse.

Hemmelig utenlandsformue

Det er ikke bekreftet hvilken ny siktelse og beviser som har fremkommet, men sørkoreanske aviser skriver at påtalemyndigheten mistenker Lee-familien har ha en hemmelige utenlandsformue og skjult overskudd fra straffbare handlinger.

Lees far, som fortsatt formelt er leder for Samsung-gruppen, har vært innlagt på sykehus i tre år etter hjerteinfarkt og sannsynligvis hjerneslag. Det er sønnen som er selskapet reelle leder.

Familien er oppført med en 3,54 prosent eierpost i Samsung Electronics – som den tredje største eieren. Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) er åttende største aksjonær, ifølge den siste aksjonæroversikten.

Lee har vært inne i to lange avhør på til sammen nesten 50 timer de siste tre ukene. Han har innrømmet at det ble betalt over 330 millioner kroner til president Park Geun-hyes nære venninne, Choi Son-sil. Han har forsvart seg med at dette var gaver og sponsing til stiftelser.

Påtalemyndigheten mener at tidspunktet for når disse «gavene» ble gitt gir ekstra grunn til mistanke om at det dreier seg om korrupsjon. Like før hadde Lee et møte med Park, hvor de to skal ha diskutert endringer i organiseringen av Samsung-gruppen.

Det sørkoreanske pensjonsfondet var storaksjonær i et av Samsung-selskapene som ble fusjonert inn i et Lee-familiens holdingselskap. Andre aksjonærer mente at Lee-familien sikret seg økt kontroll over hele gruppen uten å kompensere andre aksjonærer.

Den daværende styreformannen for det statlige pensjonsfondet er arrestert og siktet for maktmisbruk og etterforskes for korrupsjon.

Søster rykker opp?

Aksjekursen på Samsung Electronics, som er det største selskapet i Samsung-gruppen, har falt med 1,4 prosent på fredag morgen. Selskapet er blant vinnerne det siste året ved Seoul-børsen med en oppgang på 58,1 prosent på ett år – til tross for mange skandaler.

Lee og Samsung-gruppen avviser beskyldningene om korrupsjon.

«Vi vil gjøre vårt beste for at sannheten kommer frem i fremtidige rettsmøter», sier Samsung i en kort uttalelse på fredag morgen.

Tre andre toppsjefer er også under mistanke for å ha spilt nøkkelroller i forhandlinger med presidenten og utbetalinger av penger, blant annet Choi Gee-sung. Choi har vært den 48 år gamle Lees mentor i flere år og kalles «kontrolltårnet» internt i Samsung.

Spørsmålet er hvem som skal overta hvis Lee blir dømt. Hans 46 år gamle søster, Lee Boo-jin, leder Hotel Shilla, som i tillegg til å drive hoteller eier et av verdens største taxfreeselskaper.

Aksjekursen på dette selskapet har steget med 15 prosent den siste uken etter rykter om at hun kan overta.

Regjeringen endrer handlingsregelen
Regjeringen endrer forventningen til oljefondets avkastning fra 4 til 3 prosent og vil samtidig øke aksjeandelen i fondet til 70 prosent. Det ble kjent på en pressekonferanse torsdag med statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen.
02:32
Publisert: