En lastebil kjørte fredag ettermiddag inn i Åhlens City i Drottninggatan i Stockholm sentrum. På veien kjørte kjøretøyet inn i en folkemasse. 

Politiet ved lastebilen som har kollidert inn i Ahlens på Drottninggatan i Stockholm.
Politiet ved lastebilen som har kollidert inn i Ahlens på Drottninggatan i Stockholm. (Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/NTB scanpix)

Fire er drept og 12 såret, bekrefter politiet overfor TT. På Twitter skriver politiet at flere er skadde, men at de ikke har noen oversikt over hvor mange. 

Litt senere ble det meldt det om skuddveksling flere steder i den svenske hovedstaden. Expressen fikk opplyst at det ble løsnet skudd ved Åhlens City og Hötorget. SVT rapporterte om skuddløsning ved idrettsarenaen Globen. 

Alle nødetater har rykket ut til Drottninggatan. Flere personer ble fraktet bort av ambulanser.

Nå ber politiet folk om å forlate Stockholm sentrum. T-banenettet i hele byen skal være stengt av, ifølge Svenska Dagbladet. Alle sykehus i Stockholmsregionen skal være satt i kriseberedskapsmodus. 

- Jeg får kontinuerlig informasjon. Vi gjør alt for å støtte myndighetene som er i gang og

jobber. Vi oppfordrer alle til å lytte til politiets informasjon. Vi tenker på de omkomne, ofrene og deres kjære, sier statsminister Stefan Löfven, som nå reiser til Stockholm. 

- Vi har blitt angrepet. Alt tyder på at dette er en terrorhandling, sier Löfven. 

Her er en skjermdump fra en video av angrepet. 
Her er en skjermdump fra en video av angrepet.  (Foto: Skjermdump fra Aftonbladet TV)

Kjøretøyet ble stjålet like før handlingen skjedde. 

- Lastebilen ble stjålet i forbindelse med levering til en restaurant. Føreren holdt på å laste av, og da ble den stjålet, sier kommunikasjonsdirektør Mårten Lyth hos øl- og drikkevareprodusenten Spendrup til Aftonbladet.

Sjåføren som ble frastjålet lastebilen, ble påkjørt og er lettere skadd, opplyser øl- og drikkevareprodusenten Spendrups til SVT.

Smell 

Flere bevæpnede politifolk sto utenfor butikken og begynte å løpe i dekning, rapporterer Aftonbladets journalist.

Artikkelen fortsetter under bildekarusellen. 

– Jeg gikk forbi og en lastebil kjørte inn i hjørnet på Åhlens City. Det ble kaos, politi kom direkte til stedet og folk ble evakuert. Jeg ser ikke så mye, men det virker som det ligger noen på bakken, sier Aftonbladets reporter Robin Bonehav.

Han forteller også om et smell, og at det ble observert en person med en pistol, men han vet ikke om det har vært skuddløsning.

– Da lastebilen kjørte inn i Åhlens City, begynte folk å løpe, sier han.

– Masse blod på gaten 

Et vitne forteller at det var masse blod på gaten etter det antatte terrorangrepet.

Vitnet kom ut fra Centralbadet på Drottninggatan like etter at lastebilen hadde kjørt forbi.

– Det er fryktelig. Masse blod på gaten og folk som lå overalt. Det ble gjort hjerte-lunge-redning på to personer akkurat der jeg kom, men én av dem var nok allerede død, forteller vitnet.

– Fullstendig kaos 

– Det er total forvirring, jeg vet ikke hvor mange som er skadd, mange mennesker er helt sjokkert. Det er fullstendig kaos i byen, alt er avstengt, sier Leif Arnmar, som jobber på Åhlens til Svt.no.

- Det er en lastebil som står et stykke inn i Drottninggatan, det ryker fra lastebilen. Det kommer mange brannbiler, og etter hva jeg kan bedømme, en slags bombebil, sier Aftonbladets reporter Jonathan Jeppsson.

- Det luktet veldig sterkt av krutt, og det kom kjøretøy jeg tror kan være bombebiler. Jeg ser døde og skadde mennesker ligge på gaten. Det er sjokkartet, sier Jeppsson.

PST opplyser til DN at de følger saken. 

– Vi følger trusselbildet fortløpende, sier PSTs seniorrådgiver Martin Bernsen.

Senere på kvelden meldte Aftonbladet at en mann som lignet den etterlyste mannen ble pågrepet utenfor Stockholm:

Politiet vil ikke bekrefte om det var den pågrepne mannen som kjørte lastebilen som braste inn i folkemengden i en gågate i Stockholm rett før klokken 15 fredag.

– Det vi kan si, er at mannen befant seg i nærheten av hendelsene, opplyste en talsmann for Stockholm-politiet, Jan Evensson, under pressekonferanse fredag kveld.

– Dette er fortsatt en pågående hendelse, understreket Stefan Hector fra Polisens nationella operativa avdelning (NOA).

Politiet ønsker ikke å si om det antas å ha vært flere enn én gjerningsmann i det som antas å ha vært et terrorangrep.

– Vi jobber på bred front, det er alt vi vil si om det, sa Evensson.

Politiet bekreftet under pressekonferansen at hendelsen der fire mennesker ble drept og minst tolv ble skadd, ni av dem alvorlig, etterforskes som et mulig terroristangrep.

– Vi har som arbeidshypotese at dette er et terroristangrep. Jeg påstår ikke at det er det, men vår arbeidshypotese er det, og vi behandler det som det, sa Hector.

Terrorangrep med bil

Terrorangrep med bil mot folkemengder er blitt stadig vanligere blant islamistiske ekstremister.

London, 22 mars i år: Fem mennesker drept og over 40 skadd da en terrorist kjørte en bil inn i fotgjengere på Westminster Bridge. En politimann ble også stukket ihjel utenfor Parlamentet.

I januar kjørte en mann en bil inn i en gruppe soldater i Jerusalem. Fire soldater ble drept på stedet. 17 andre ble såret.

Fjoråret ble avsluttet med terrorangrepet med en lastebil som dødelig våpen mot et julemarked i Berlin, der 12 mennesker døde.

I Nice i Frankrike i fjor sommer døde 87 mennesker da en lastebil kjørte inn i intetanende folkemengder på strandpromenaden. Rundt 400 mennesker ble skadd i det hittil dødeligste terrorangrepet med bil.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.