Latvias sentralbanksjef Ilmars Rimsevics nekter å gå av til tross for at han granskes for å ha tatt imot bestikkelser. Han hevder han er uskyldig.

Rimsevics, som også sitter i styret til Den europeiske sentralbanken ESB, ble mandag løslatt mot kausjon etter å ha blitt pågrepet to dager før.

Både presidenten, statsministeren og finansministeren har bedt Rimsevics om å gå av, i det minste så lenge etterforskningen pågår. Men regjeringen kan ikke tvinge ham siden sentralbanken er politisk uavhengig.

Rimsevics ble pågrepet lørdag kveld etter å ha blitt avhørt av landets antikorrupsjonsmyndighet. Dagen før ble boligen og kontoret hans gjennomsøkt av politiet.

Etterforskningen ble igangsatt etter anklager fra USAs finansdepartement om at en latvisk storbank hadde bedrevet massiv hvitvasking for selskaper som blant annet er mistenkt for tilknytning til Nord-Korea.

Rimsevics avviser anklagene om å ha mottatt bestikkelser på minst 100.000 euro og for å ha vært knyttet til personer som er innblandet i hvitvasking av penger fra Russland.

Ifølge Associated Press har banksjefen i den latviske banken Norvik, Grigory Guselnikov, anklaget Rimsevics for å ha krevd bestikkelser i flere år.

På en pressekonferanse tirsdag sa Rimsevics at hans avgang ikke ville gjøre annet enn å la «en mann som Guselnikov» triumfere.

Finansminister Dana Reizniece-Ozola sier til latvisk radio at utviklingen innebærer en alvorlig risiko for Latvias internasjonale rykte, og at Rimsevics bør vurdere å gå av.(Vilkår)

Fly fra Tokyo til Paris for fem hundre kroner
Dette japanske flyselskapet har funnet sin lille nisje i flymarkedet.
01:34
Publisert: