Latvias sentralbanksjef Ilmars Rimsevics ble søndag pågrepet etter å ha blitt avhørt av landets antikorrupsjonsbyrå lørdag.

Mandag skriver nyhetsbyrået Associated Press at Rimsevics knyttes til en sak der den latviske banken Norvik har anklaget en høytstående latvisk tjenestemann for å gjentatte ganger har forsøkt å motta bestikkelser, samt hevnet seg på banken da eierne nektet å betale.

Klagen fra Norvik er på 39 sider og skal være sendt til et organ i Verdensbanken, skriver nyhetsbyrået.

Den høytstående tjenestemannen er anonymisert i klagen, men ifølge AP opplyser hovedaksjonær Grigórij Guselnikov i Norvik til nyhetsbyrået at personen det er snakk om er nettopp sentralbanksjef Rimsevics.

Ba om 100.000 euro i måneden

Ifølge Guselnikov skal han ha blitt introdusert for Rimsevics av en forretningsmann som ble omtalt som en person som kjente landets juridiske og politiske landskap godt.

Under det første møtet i 2015 skal Rimsevics ha forklart Guselnikov at han kunne hjelpe banken, siden landets finanstilsynsmyndigheter hadde en personlig lojalitet til sentralbanksjefen. Alt Guselnikov måtte gjøre var å samarbeide med forretningsmannen.

Rundt ti minutter senere skal forretningsmannen ha skrevet ned 100.000 euro per måned på en lapp og gitt den til Guselnikov.

Forretningsmannen brukte ikke ordet «betaling», men forklarte at alle latviske banker samarbeidet på denne måten.

Ble møtt med strengere regulering

Ifølge nyhetsbyrået sier Guselnikov at han senere har hatt flere møter med både forretningsmannen og Rimsevics der behovet for samarbeid ble tatt opp. Ifølge Guselnikov ble banken møtt med strenger reguleringer hver gang han nektet å betale.

– Det var et mareritt for meg i mange år. Man vet ikke hvordan man skal komme seg ut av disse skitne omgivelsene uten å ødelegge omdømmet. Det er derfor jeg bestemte meg for å gå ut offentlig med saken. Jeg kan miste banken, tape pengene, men jeg vil aldri bli en del av dette, sier Guselnikov til AP.

Både Latvias sentralbank og Den europeiske sentralbanken ECB opplyser til AP at de ikke ønsker å kommentere saken. AP har ikke lykkes med å få kontakt med Rimsevics' advokat.

AP skriver at nyhetsbyrået har forsøkt å få mer enn et titalls personer i banksektoren og i den latviske staten til å kommentere saken. Ingen av dem ønsket å bli sitert.

Innleder etterforskning

Latvias antikorrupsjonsbyrå mistenker at sentralbanksjef Rimsevics for å ha tatt imot bestikkelser på minst 100.000 euro, skrev NTB tidligere på dagen mandag.

– I det minste, så vil han utestenges fra stillinger i banken, sa Latvias statsminister Maris Kucinskis etter et ekstraordinært statsrådsmøte mandag.

Antikorrupsjonsbyrået innleder en etterforskning av sentralbanksjefen.

Rimsevics ble pågrepet søndag. Dagen før satt han i avhør hos landets antikorrupsjonsmyndighet, og fredag ble både boligen og kontoret hans gjennomsøkt, ifølge tidligere meldinger fra latvisk rikskringkasting.

Økonomiminister Arvils Aserdens har opplyst til latvisk radio at utviklingen innebærer en alvorlig risiko for Latvias internasjonale rykte, og at Rimsevics bør vurdere å gå av.

Rimsevics har vært sentralbanksjef siden 2001. Han sitter også i styret til Den europeiske sentralbanken(Vilkår)

Fly fra Tokyo til Paris for fem hundre kroner
Dette japanske flyselskapet har funnet sin lille nisje i flymarkedet.
01:34
Publisert: