Det ble tatt ut tiltale i saken i forrige måned, og påtalemyndigheten mente Lee fortjente 20 års fengsel for bestikkelser, underslag og andre lovbrudd.

– Alt tatt i betraktning, er en streng straff for den anklagede uunngåelig, sa en av dommerne under avslutningen av rettssaken i Seoul fredag. Dommen ble på 15 års fengsel.

Lee er blant annet funnet skyldig i å ha mottatt store pengesummer fra elektronikk-giganten Samsung. Til gjengjeld ble selskapets styreformann, som var dømt for skatteunndragelse, benådet.

Omfattende problem

Saken mot Lee betyr at alle fire av Sør-Koreas gjenlevende ekspresidenter enten er tiltalt eller dømt for en eller annen form for kriminalitet.

I tillegg tok tidligere president Roh Moo-hyun sitt eget liv i 2009. Selvmordet fant sted samtidig som Roh og hans familie ble etterforsket for korrupsjon.

Lees etterfølger Park Geun-hye risikerer å tilbringe over 30 år i fengsel etter at hun tidligere i år ble dømt for korrupsjon, maktmisbruk og ulovlig innblanding i et valg.

Ikke til stede

Lee, som i likhet med Park tilhører høyresiden i sørkoreansk politikk, var president fra 2008 til 2013. Han ble pågrepet i mars i år og har nektet straffskyld.

Partene i saken har nå en uke på seg til å vurdere en eventuell anke. Lee var ikke til stede i retten fredag, noe han delvis begrunnet med dårlig helse. I tillegg ønsket han å protestere mot at koreansk tv har fått sende direkte fra rettssaken.

Samme dag som dommen falt, ble styreformann Shin Dong-bin i gigant-konsernet Lotte løslatt fra fengsel. En ankedomstol reduserte straffen han fikk i korrupsjonssaken som førte til at Park Geun-hye ble dømt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator Anita Hoemsnes forteller deg det viktigste du bør vite om mandagens statsbudsjett
02:19
Publisert: