Soldatene er i Litauen som et bidrag til Natos Enhanced Forward Presence (Efp) frem til desember. 

– Som bidragsyter til Nato må vi forvente falske nyheter og forsøk på undergraving, desinformasjon og diskreditering av norske styrkebidrag og norsk personell i Efp, sier seniorrådgiver Marita Hundershagen i Forsvarsdepartementet. 

Hundershagen forteller at departementet allerede har sett flere tilfeller av falske nyheter rettet mot andre deltagende nasjoner, og sier at norske soldater må være forberedt på det. Dette er målet til avsenderne, ifølge Hundershagen: 

  • Redusere tillit og legitimitet til det norske styrkebidraget og norske soldater hjemme, i Litauen og i Nato. 
  • Bygge et fiendebilde om et ekspanderende og aggressivt Nato. 

Det har allerede vært spredt falske historier om at Nato-soldater i Litauen har voldtatt lokale kvinner. Norske soldater kan bli utsatt for det samme. 

Spres gjennom sosiale medier

Falske nyheter blir i hovedsak spredt gjennom etablerte nyhetsbyråer og medier, ved at avsenderne fabrikkerer og manipulerer nyhetsoppslag, artikler og reportasjer, forklarer Hundershagen. I tillegg ventes det at Facebook og Twitter også blir benyttet. 

– Norske styrker er oppmerksomme på denne trusselen, og er forberedt på å håndtere det dersom de skulle bli utsatt for det, sier Hundershagen. 

Enn så lenge er det ingenting som tyder på at norske soldater er blitt utsatt for slike angrep. 

– Samarbeidet med Nato-land er svært godt, og vi er kjapt ute for å informere hverandre om noe skulle skje, sier hun. 

Estlands utenriksminister Sven Mikser har ifølge Reuters sagt at Nato-styrkene i de baltiske landene må forvente mer «fiendtlig propaganda» fra Russland. 

Dansker skal beskyttes

Den danske kringkasteren DR skrev nylig at danske soldater på samme oppdrag skal beskyttes mot falske nyheter fra Russland. Forsvarsminister Claus Hjort Fredriksen forteller til DR at soldatene blir rustet til å motstå en slik trussel. 

– De soldatene som blir sendt av sted i januar, blir orientert og undervist i hva de kan gjøre for å beskytte seg, sier forsvarsministeren til DR. 

I februar ble det spredt en historie om at en tysk Nato-soldat hadde voldtatt en lokal jente, noe som raskt ble dementert av myndighetene. Imidlertid hadde den allerede spredt seg innen den tid. 

Nato-general Petr Pavel advarte da mot at dette er noe styrkene i området vil se mer av. 

«Dette er helt klart falske nyheter og vi burde forvente mer av dette», sa Pavel ifølge Reuters.(Vilkår)

Slik blir man en god butler
Kanadiske Conrad Bogus (28) har studert døgnet rundt i åtte uker for å bli den perfekte butler. Bli med på siste skoledag på International Butler Academy.
02:01
Publisert: