Mary Elizabeth Truss har vært statsminister i Storbritannia siden 6. september i år. Men hun har sittet i regjering siden 2014, og var frem til september i år utenriksminister.

Nå skal hun ha «levert» en svært dyr reiseregning for sine siste måneder som utenriksminister, skriver The Guardian.

Totalt reiste hun for nesten to millioner pund, noe som tilsvarer 23,7 millioner kroner.

Mellom januar og juni i år skal hun ha vært på 20 utenlandsturer, til tross for at Truss som statsminister nå har oppfordret til forsiktighet med offentlige penger. På disse 20 turene brukte hun totalt 1,8 millioner pund, tilsvarende 21,4 millioner kroner.

Liberaldemokratene raser mot det de kaller sløsing og anklager statsministeren for bokstavelig talt å ha tatt skattebetalerne med på tur.

Oppfordrer til forsiktighet

Reiseregningen til Liz Truss ligger skyhøyt over de 67.000 pundene, eller 796.000 kronene, som hennes forgjenger i utenriksminister-posisjonen, Dominic Raab, brukte på reiser utenlands i halvåret før pandemien, melder The Guardian.

Reisene som Truss foretok mellom januar og juni i år inkluderer blant annet noen turer i forbindelse med Russlands invasjon av Ukraina, en tur til Australia, til Washington, D.C., samt til Rwanda og Tyrkia.

De andre ministerne i regjeringen brukte langt mindre på reising i samme periode.

Men nå er det offentlige pengebruket på sparebluss i Storbritannia. I forrige uke sa Truss til Sky News:

«Det er mange områder hvor regjeringen kan bli mer effektiv. Vi jobber kontinuerlig for å sikre at vi får god valuta for pengene, og jeg tror det er det skattebetalerne forventer.»

«Hyklersk»

– Hyklersk, mener Liberaldemokratene.

Layla Moran, partiets utenrikstalsperson, spurte hvordan hun kunne lage «grusomme kutt i viktige offentlige tjenester når hun har fløyet rundt i verden på latterlig dyre besøk, alt betalt av hardtarbeidende familier over hele landet».

– Det er rent hykleri, sa Moran, og la til at kostnadene var oppsiktsvekkende høye.

En talsperson for utenriksdepartementet forsvarer imidlertid den skyhøye reiseregningen:

Vedkommende sier at det var nødvendig for Truss å «reise til utlandet for å forfølge britiske interesser», og at saken «allerede er blitt behandlet».

Avsløringen kommer etter at Truss og hennes nye finansminister Kwasi Kwarteng på starten av uken måtte gå tilbake på et skattekuttforslag etter store protester. Forslaget innebar et skattekutt for de rikeste i Storbritannia, men etter å ha møtt motstand både blant partifeller og andre snudde regjeringen helt rundt mandag.

I et radiointervju med BBC mandag morgen sa finansminister Kwarteng at de hadde lyttet til folket.

– Striden rundt skattekuttet druknet de andre delene av skattepakken, sa Kwarteng.

Helomvendingen ble beskrevet som et ydmykende nederlag av britiske medier.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.