I mai i fjor la Lance Paul ut sin bolig i Vest-London til salgs for 1,5 millioner pund, det vil si over 16 millioner kroner med dagens kurs. Ett år senere har den pensjonerte animatøren senket prisen til 1,1 millioner pund, men fremdeles ikke funnet noen kjøper.

En rekke visninger har ikke endt i noe annet enn noen få skambud. Nå har 71-åringen fått et tilbud som er nær grensen han lovet seg selv å aldri gå under. Han er kanskje bare nødt til å akseptere det.

– Fordi ting er så volatilt, frykter jeg at prisen kan falle enda mer, sier han.

– Så vidt startet

Lignende avveininger foregår over hele London. Selgere må velge mellom å akseptere det de får i et fallende marked eller sitte på gjerdet i håp om at nedgangen vil være kortvarig.

De siste fire tiårene, gjennom flere regjeringer, finansboomer og nedganger, har det å sitte stille stort sett vist seg å være en klok beslutning.

Nå er spørsmålet om brexit og den gradvise nedtrappingen av politikken med kvantitative lettelser verden over bare vil føre til at situasjonen i boligmarkedet blir enda verre.

– Festen er over i Londons boligmarked og bakrusen har bare så vidt startet, sier Neal Hudson, grunnleggeren av analyseselskapet Residential Analysts.

– Mindre etterspørsel som følge av enten brexit eller høyere renter kan legge ytterligere press på enkelte boligeiere og investorer om å selge, sier Hudson.

Startet i februar

Siden 1973, året Storbritannia ble medlem av EU, har prisen på den gjennomsnittlige London-boligen steget fra like under 13.000 pund til rundt 474.000 pund, ifølge boligbanken Nationwide.

Den siste store korreksjonen fant sted under finanskrisen, da prisene falt rundt 20 prosent. Siden prisene bunnet ut i 2009, har de nesten doblet seg.

Nedgangen har denne gangen vært moderat. London registrerte i februar sin første årlige prisnedgang på mer enn åtte år, da prisene falt med én prosent, viser offentlige tall.

Prisene falt mest i sentrale områder. Her peker også fremadskuende indikatorer – som hvor lang tid det tar å selge – mot ytterligere nedgang.

Internasjonale kjøpere

Pessimister frykter at noen av faktorene som har drevet den vedvarende boligboomen i London er under press, og viser til rekordlave renter og sjenerøs støtte fra myndighetene.

I USA har tiårige statsobligasjoner nådd sitt høyeste nivå på mange år, noe som har redusert ekstraavkastningen man det siste året har fått i eiendomsmarkedet sammenlignet med obligasjonsmarkedet. Dette gjør London-eiendom relativt sett mindre attraktivt, spesielt for utlendinger.

I andre halvdel av 2017 sto internasjonale kjøpere for mer enn halvparten av boligkjøpene i sentrum av London og nesten én tredjedel i store deler av byen, ifølge meglerforetaket Hamptons International.

Det siste tiåret har både utlendinger og briter som kjøper utleieboliger blitt en stadig viktigere del av London-markedet. I en tid med lave renter, lokkes de av høyere avkastning på utleiebolig.

Dobbelt effekt

– Hva skjer med boligmarkedet hvis rentene stiger? Det enkle svaret er at prisene faller, sier William Hughes, administrerende direktør og forskningsleder i UBS Group AGs forvaltningsenhet.

– Hvis den politiske situasjonen i Storbritannia fører til at økonomien sliter samtidig som globale renter stiger, kan det bety en dobbel effekt for London, sier han.

Endringer regjeringen har gjort over de siste årene for å dempe boligspekulasjon, kan også få innvirkning.

Reformene inkluderer en økning i salgsskatt på bolig nummer to og en gradvis eliminering av skattefritak for boliglån på utleieboliger, som til slutt vil forsvinne helt i 2020. Et populært tiltak som bidro til å støtte opp under boligmarkedet, myndighetenes «hjelp til kjøp»-låneplan, vil avsluttes i 2021, med mindre den forlenges.

Mot brexit

På toppen av dette, kommer den potensielle effekten av brexit. Det er under ett år til utmeldingsdatoen, og betingelsene forblir usikre.

– Hva skjer hvis markedet faller 20 prosent fordi vi får et dårlig brexit og ingen vil komme hit, sier Richard Donnell, direktør for forskning og innsikt i analysebyrået Hometrack.

Det har vært gode tider i byen. I Londons mest fasjonable områder har prisene økt med over 500 prosent siden 1989, ifølge en indeks fra meglerforetaket Knight Frank LLP. I samme periode har gjennomsnittsprisene på sameieboliger på Manhattan steget med nesten 350 prosent, ifølge Miller Samuel Inc.

Valutasvekkelse

Ikke alle har tro på at brexit, eller til og med høyere renter, virkelig vil snu boligmarkedet. Pundets nedgang etter brexitavstemingen i 2016 har støttet markedet ved å gjøre det billigere for utenlandske investorer.

Utsikter om en svakere valuta forblir en forsikring mot et uryddig brexit, ifølge Savvas Savouri, sjeføkonom i Toscafund Asset Management lp. Han er optimistisk på vegne av boligmarkedet og støtter utmeldingen fra EU.

Han ser heller ingen politisk risiko utover brexit, men peker på den potensielle oppslutningen til Labour-leder og selverklært sosialist Jeremy Corbyn. I fjorårets valg lovte Corbyn blant annet å innføre leieregulering for å gjøre markedet mindre forretningsvennlig.

Skulle en Labour-regjering materialisere seg, «vil pundet krasje», ifølge Savouri. Dette vil føre til en kapitalflukt fra Storbritannia, mener han.

Vil flytte

Alle disse «hva hvis», kompliserer bildet for boligeiere som Lance Paul, som nå vurderer å ta imot tilbudet han har fått på sin bolig i Shepherd’s Bush.

Han trenger penger til medisinutgifter og for å spe på sin beskjedne pensjon. I tillegg vil han vil flytte nærmere sønnen, som ble nødt til å flytte ut av London på grunn av de skyhøye boligprisene.

– Vi har lyst til å flytte nå, så vi må bare akseptere at vi kunne fått mer hvis vi ventet, sier han.

– Skulle vi vente, tror jeg ikke vi ville vært ute av dette huset de neste tre årene, sier han.

Bloomberg/Dagens Næringsliv(Vilkår)

Drømmer du om å ta over et historisk hotell så bør du se dette
Innerst i Fjærlandsfjorden ligger Mundal hotell. Hotellet ble bygget i 1891 da utenlandske turister strømmet til Norge. I dag ligger hotellet der som et spøkelseshus. Kan nye krefter ta hotellet tilbake til sine gode gamle dager?
05:14
Publisert: