Rundt 963 personer er arrestert, og 42 personer er siktet i forbindelse med demonstrasjonene ledet av aktivistgruppen Extinction Rebellion. På den syvende dagen med protester talte den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg til demonstrantene søndag.

– Menneskeheten står ved et veiskille. Vi må velge hvilken vei vi skal ta, var budskapet fra 16-åringen, som er blitt verdensberømt for sin skolestreik for klimaet og for sitt generelle engasjement mot klimaendringer.

Tilbyr pause

– Politikere og folk med makt har altfor lenge sluppet unna med å ikke gjøre noe for å bekjempe klimakrisen og den økologiske krisen. Men vi skal sørge for at de ikke slipper unna lenger, sa Thunberg.

Arrangørene sier de er villige til å endre taktikk og gå inn i en dialog til uken – dersom regjeringen går med på samtaler.

– Dersom regjeringen kommer til forhandlingsbordet, er vi innstilt på å ta en pause. Og med pause mener vi at vi ikke vil trappe opp. Vi kan snakke om å fjerne oss, hvis de vil diskuterer kravene våre, sier talsperson James Fox.

– Så langt har vi ikke hørt fra regjeringen, så vi venter på det, legger han til.

Vokser raskt

Extinction Rebellion ble grunnlagt i fjor av britiske akademiker og er blitt en av de raskest voksende miljøbevegelsene i verden. Aktivistene vil at regjeringen erklærer klimatisk og økologisk krisetilstand, kutte klimagassutslippene helt innen 2025, stanser tapet av naturmangfold og overlater styret til «borgerforsamlinger for klimatisk og økologisk rettferd».

– Vi gir dem muligheten til å snakke med oss. Dersom de nekter å forhandle med oss kommer dette til å fortsette, og vi kommer til å trappe opp på ulike og kreative måter, sier Fox.

Fjernet fra bro

Søndag kveld og natt til mandag fjernet politiet de siste demonstrantene fra Waterloo Bridge i London og delvis åpnet veien over broen. Også der hadde flere demonstranter limt seg fast, skriver The Guardian.

Politiet ba demonstrantene flytte seg til området ved Marble Arch, der de har fått tillatelse til å gjennomføre protesten. Flere personer ble pågrepet etter at de nektet å følge politiets pålegg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.