– Den første stenen er kastet. Det blir spennende å se de neste dagene om hvor mye dette brer seg, sier Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder og ekspert på britisk politikk.

Han sier det lenge har ulmet innad, og at splittelsen i Labour ikke kommer som noen stor overraskelse. Flere Labour-representanter i parlamentet teller nå ifølge Mustad på knappene om de skal slå følge med avhopperne.

Misnøye med Corbyn

– Det har lenge vært misnøye med partileder Jeremy Corbyn, både for antisemittisme og den såkalte røde revolusjonen. Mange mener han har vært for tilbakeholden med tanke på en ny folkeavstemning og at britene bør bli i EU, sier Mustad.

Denne gjengen har brutt med Labour og dannet en ny uavhengig gruppe i det britiske parlamentet. Fra venstre Chris Leslie, Angela Smith, Gavin Shuker, Luciana Berger, Chuka Umunna og Mike Gapes.
Denne gjengen har brutt med Labour og dannet en ny uavhengig gruppe i det britiske parlamentet. Fra venstre Chris Leslie, Angela Smith, Gavin Shuker, Luciana Berger, Chuka Umunna og Mike Gapes. (Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP/NTB Scanpix)

En av avhopperne, parlamentsmedlem Luciana Berger, sier til BBC at Labour er blitt institusjonalisert antisemittisk, og at hun er «flau og skamfull» over å tilhøre partiet. Berger, som representerer Liverpool, er selv jødisk.

Corbyn har lenge fått sterk kritikk for ikke å ha tatt et skikkelig oppgjør med påståtte antisemittiske holdninger hos deler av den Israel-kritiske venstresiden i Storbritannia.

En annen avhopper, Chris Leslie, hevder at partiet er blitt «kapret» av den ytterliggående venstresiden.

Disse to, samt Chuka Umunna, Angela Smith, Mike Gapes, Gavin Shuker og Ann Coffey, er de syv parlamentsmedlemmene som nå melder seg ut av Labour.

Utbryterne redegjorde for bruddet med partiet på en pressekonferanse i London mandag formiddag.

Luciana Berger var under pressekonferansen mandag sylskarp i kritikken av sitt tidligere moderparti. Hun beskriver partikulturen som preget av «mobbing, fordommer og trusler».

De syv etablerer nå en egen uavhengig partigruppe – The Independent Group – i det britiske parlamentet, uavhengig av Labour. Chuka Umunna, som er tidligere skyggeminister for næringsliv og innovasjon, oppfordrer nå Labour-representanter og sentrumsorienterte representanter for andre partier å melde overgang til The Independent Group.

Umunna sier Labour-leder Jeremy Corbyn aldri må bli britisk statsminister, og at dette er hovedårsaken til at han nå forlater partiet.

Corbyn selv sier han er skuffet over at de syv ikke kan arbeide sammen for Labour, og den politikken som inspirerte millioner av briter ved sist valg.

Ledende Labour-medlemmer som Ed Miliband og London-ordfører Sadiq Khan uttrykker fortvilelse over splittelsen i partiet. Khan sier utbryterne er hans venner, men at han ikke vil følge dem ut av partiet.

– Det er en desperat trist dag, sier Khan.

Tror brexit blir utsatt

Storbritannia-ekspert Mustad sier mesteparten av oppmerksomheten hittil har vært rettet mot Det konservative partiet og statsminister Theresa May, nettopp fordi partiet sitter ved makten.

De konservative har helt siden den skjebnesvangre folkeavstemningen om brexit sommeren 2016 vært revet av indre maktkamper, lederstrid og politisk uenighet, ikke minst om brexit. Spliden i Labour har derfor skjedd litt i det skjulte.

– Det spennende nå de neste dagene blir å se hvor mange andre som hopper av, og ikke minst om avhoppingen sprer seg til De konservative. Dette kan skje raskt, og det kan bli dramatisk, sier Mustad.

Det spennende nå de neste dagene blir å se hvor mange andre som hopper av, og ikke minst om avhoppingen sprer seg til De konservative. Dette kan skje raskt, og det kan bli dramatisk
Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder og ekspert på britisk politikk

Han sier en slik splid blant De konservative lenge har ligget i kortene, og at det nå er åpent for at sentrumsorienterte konservative avhoppere går med i den nyetablerte uavhengige gruppen.

– Foreløpig er det for tidlig å si om dette får noen betydning for brexit. Men hvis mange nok hopper av og går sammen, kan den nye uavhengige gruppen bli politisk slagkraftig, sier Mustad.

Statsminister Theresa May presser nå på for en tredje avstemning om brexitavtalen, sannsynligvis første uken av mars. Så langt er det ingenting som tyder på noen bevegelse i samtalene med EU, og datoen for utmeldelse den 29. mars nærmer seg.

– Det ligger an til en utsettelse. Det er bare tiden og veien, og May har ikke noe annet valg hvis hun vil unngå en «no deal brexit», sier Mustad.

I det stadig mer fragmenterte politiske landskapet er det nå snart bare én ting de britiske parlamentarikerne er enige om. Det er å unngå en slik «no deal», altså et fullstendig brudd med EU uten en avtale.

Rykter gjengitt i britiske medier sier det kan være snakk om en utsettelse ut året.


– Vår topp «rainmaker» er kvinne
Sveriges ledende forretningsadvokatfirma Vinge har klart noe de største norske advokatbyråene ikke har fått til.
02:30
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.