På tirsdag morgen ble 61-åringen Vijay Mallya arrestert av britisk politi i London. Det er indiske myndigheter som har begjært ham utlevert til India, hvor han er siktet for bedrageri, bekrefter Metropolitan Police's Extradition Unit. Han skal fremstilles for fengsling .

Skylder på mediene

I mars i fjor satte Vijay Mallya seg på nattflyet fra Mumbai til London – en dag før det ble utstedt arrestordre på ham i hjemlandet. Indias største banker hadde fremsatt et krav på 12 milliarder kroner som han ikke hadde betjent på mange år.

Han benektet at han hadde flyktet til tross for han hadde med seg mye bagasje.

«Jeg har ikke flyktet fra India og heller ikke er jeg en som prøver å unndra seg rettsforfølgelse. Når mediene starter en heksejakt i India eskalerer det til en brann hvor sannheten og fakta blir brent til aske», sa Mallya i en presse­melding.

Etter arrestasjonen har han beskyldt indiske medier for å ha blåst opp arrestasjonen.

«Indiske medier blåser opp dette som vanlig. Det er en planlagt utleveringshøring», skriver han på Twitter.

Mallya har vært styreleder for United Breweries, som brygger Kingfisher øl, og hvor bryggeriet Heineken har en 42 prosent eierandel. Han er deleier i et Formel 1-team og eier en rekke luksuseiendommer i India og Storbritannia, hvor han har hatt tilhold i 13 måneder.

Mistet jobben – begikk selvmord

I 2013 kjøpte alkoholselskapet Diageo, som blant annet eier merker som Guinness, Johnnie Walker og Gordon’s Gin, en majoritetsandel i United Spirits (USL). USL er Indias største brennevinprodusent med en 40 prosent markedsandel.

USL kastet Mallya som styreformann like etter. Mallya nektet å gå av. Styret hyrte inn revisjonsselskapet PricewaterhouseCoopers (PwC) som fant finansielle uregelmessigheter og ulovlige lån gitt til Kingfisher Airlines.

Vijay Mallya.
Vijay Mallya. (Foto: Oli Scarff/AFP/NTB scanpix)

Kingfisher Airlines skulle bli Indias nest største flyselskap, men ble et tapssluk som har kostet kreditorene over ti milliarder kroner. Flere tusen ansatte ble sparket uten forvarsel i 2010. Selskapet betalte med sjekker uten dekning til leverandører.

– Det er flott at han endelig stilles til ansvar. Vi vil trolig aldri få tilbake pengene vi tapte, men det er godt å vite at han kan bli sendt tilbake til India og bli stilt for retten, sier styrmann Narendra Nath til The News Minute.

En annen tidligere ansatt sier at flere hundre familier er ruinerte.

– Nå har endelig festen stoppet opp, sier en annen ansatt.

Bursdagsfest til 20 millioner

Mens kreditorene jaktet på Mallya fikk han siste oppgjør fra salget av Mallya mottok 75 millioner dollar i et oppgjør fra salget av aksjer i United Spirits fra Diageo .

Bankene forsøkte å ta beslag i beløpet, men det var til slutt sentralbanken som satte ned foten. Daværende sentralbanksjef Raghuram Rajan var opprørt etter at Mallya svidde av 20 millioner kroner på 60-årsdagen i Goa.

– Hvis du viser frem en bursdagsfest av denne typen samtidig som du skylder store beløp gir dette et inntrykk av du ikke bryr deg. Jeg tror dette er et feil signal å sende. Hvis du har problemer bør du kutte ned på forbruket, kommenterte Indias sentralbanksjef Raghuram Rajan.

Statseide indiske banker og finansinstitusjoner er nedsyltet i råtne lån – ofte gitt til selskaper med gode politiske kontakter.

– Ved å forsøke å ta Mallya sender den indiske regjeringen et viktig signal til debitorer. Mange tror at Mallya er en liten fisk en stor dam. Det er selskaper som skylder over 200 milliarder rupi (25 milliarder kroner) og ingen vet hvem bakmennene er, sier en analytiker til Forbes India.

The King of Good Times

Vijay Mallya har vært en av Asias mest flamboyante milliardærer. Han arvet en av landets største formuer som 28-åring. Han ble kalt «The King of Good Times» og har stått bak noen av de mest spektakulære festene i Indias moderne historie.

Ølmerket Kingfisher vokste til å bli et av Indias mest kjente merkevarer med eksport til over 50 land. På det meste hadde Kingfisher en markedsandel på over 50 prosent i India.

Han svidde av penger i et tempo som ingen andre i India gjorde med kjøp av minst to fotballklubber, Spyker Ferrari Formula One Team og cricketteamet Royal Challengers Bangalore for milliardbeløp. Cricketteamet alene kostet over en milliard kroner i 2007.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Mazdas bestselgende cabriolet i Norgesversjon
Mer sportsbil enn før - DN har testet Mazda MX-5 RF.
00:49
Publisert: