På julaften ble Storbritannia og EU endelig enige om hovedpunktene i en handelsavtale etter at britene ved nyttår går ut av EU. Denne uken vil avtalen formelt godkjennes i London og av alle EU-landene i Brussel.

Markedene er preget av glede og lettelse etter avtalen. Den ledende FTSE 100-indeksen på London-børsen stiger rundt to prosent tirsdag, den første dagen børsen er åpen for handel etter avtalen. Da London-børsen stengte julaften var det fortsatt heftet stor usikkerhet til om det ville bli noen avtale i det hele tatt.

Børsoppgangen i London er over hele linjen, men særlig finanssektoren er opp. Det var på forhånd stor uro for at en såkalt hard brexit, altså et brudd med EU uten en handelsavtale, ville ramme City i London, som fortsatt er det største og viktigste finanssenteret i Europa.

I tillegg til banker og finansinstituasjoner får også selskaper innen infrastruktur og byggebranjen et pent løft på London-børsen tirsdag formiddag.

Børsoppgang over hele verden

Børsoptimismen er størst i London, men brexitavtalen bidrar til et generelt løft på alle de europeiske børsene tirsdag, og den europeiske samleindeksen Stoxx Europa 600 er opp rundt 0,8 prosent. Oslo Børs stiger omtrent på linje med oppgangen ellers på kontinentet i Europa.

De amerikanske børsene er ventet å åpne opp senere tirsdag, til nye rekordnoteringer, etter at den nye koronakrisepakken endelig er vedtatt i Washington.

Børsene i Asia har også steget denne uken.

Gode nyheter i kø

En serie med problemer og floker ser ut til å gå mot en løsning nå som investorene er i ferd med å lukke bøkene for 2020. Året har vært preget av korona, arbeidsledighet, makroøkonomisk krise og økonomisk nedgang. Men også av sterkt børsoppgang i andre halvår, med rekordnoteringer på en rekke børser, ikke minst på Wall Street.

Koronavaksineringen er nå i full gang i Nord-Amerika og Europa, og investorene har nå tro på at den økonomiske gjenreisningen og økt økonomisk aktivitet, særlig i USA, vil løfte børsene videre i 2021.

Men på kort sikt er det også mulig at investorene vil ta ut gevinst nå mot slutten av året, noe som kan gi et nyttårsdupp på børsene.

– Nyttårsoppgangen har allerede sendt mange aksjer til nye rekordnoteringer og enkelte investorer kan bli fristet til å ta gevinst, mener Andreas Lipkow, strateg i Comdirect Bank, ifølge Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.