Britene skrur skruen ytterligere til mot russiske oligarker, arabiske sjeiker og tvilsomme rikinger fra Afrika og Asia.

Storbritannia, og særlig noen av de mest eksklusive områdene i London, er nærmest overtatt av søkkrike utlendinger. Det har presset prisene opp og lagt disse områdene omtrent døde, siden eierne sjelden er til stede.

Boligkjøpene er nemlig ofte rene investeringer, som britene mistenker skjer med skitne penger fra korrupsjon, svindel og annen kriminalitet. Eiendom i det øvre sjiktet i London vurderes som trygt, og det gir også høy status mange steder i verden.

Russlands president Vladimir Putin på i Finland om at USA utleverer korrupsjonsjegeren Bill Browder.
Russlands president Vladimir Putin på i Finland om at USA utleverer korrupsjonsjegeren Bill Browder. (Foto: Kevin Lamarque/Reuters/NTB Scanpix)

Ny hvitvaskingslov

Britene er nå lei av ryktet som frihavn og hvitvaskingsentral for all verdens banditter. Denne erkjennelsen kommer etter flere skandaler, og etter at National Crime Agency har opplyst at kriminelle grupper bruker det britiske eiendomsmarkedet systematisk til å hvitvaske milliarder av pund. Utenrikskomiteen i parlamentet har eksplisitt pekt på skitne penger fra korrupsjon i Russland er pløyet inn i det britiske eiendomsmarkedet.

Det ligger nå inne et lovforslag inne om at alle som eier eiendom må oppgi hvem som er den reelle eieren. Selv om eiendommen eier av hemmelighetsfulle offshoreselskaper i skatteparadiser, slik det ofte er tilfellet med rike utlendinger som har noe å skjule.

Ifølge avisen The Guardian vil den nye loven kreve at de reelle eierne av eiendom må registrer seg i et offentlig register. Strafferammen for å ikke registrere korrekte opplysninger er fem år, og eiendommen kan i ytterste konsekvens ble konfiskert hvis loven ikke følges.

Korrupsjonsjeger Bill Browder omtales ofte som Vladimir Putins verste fiende.
Korrupsjonsjeger Bill Browder omtales ofte som Vladimir Putins verste fiende. (Foto: Mikaela Berg)

Putin-fiende jubler

Korrupsjonsjeger Bill Browder jubler over den nye loven. Browder beskrives ofte som Vladimir Putins verste fiende, og på toppmøtet i Helsingfors sist uke ba Putin om Trump om å få utlevert Browder til Russland. Noe Trump først syntes var en utmerket idé, før han etter hvert kom på bedre tanker og nektet.

Browder er mannen som gjennom hvileløst arbeid gjennom flere år har fått vedtatt den såkalte Magnitskij-loven i flere land, inkludert USA og Storbritannia. Loven gjør at blant annet korrupte og kriminelle russere kan straffeforfølges i utlandet, nektes innreise og få eiendom konfiskert.

I den russiske eliten rammer denne loven hardt, fordi mange i praksis ikke kan reise til Vesten lenger.

«Det må være en tøff dag for enkelte i Moskva», skriver Browder på Twitter om den nye britiske loven.(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide – Stor tv
Gråbein finner en stor tv, til en rimelig penge.
02:34
Publisert: