Longfin brukte alle de viktigste trendbegrepene i børsprospektet da de lokket til seg 50 millioner dollar i emisjonen i høst. Det var spekket med uttrykk som «finansteknologi», «kunstig intelligens», «maskinlæring» og «proprietære algoritmer». Det holdt ikke.

Magiske ord: «bitcoin» og «blokkjede»

På første handelsdag på teknologibørsen Nasdaq i New York falt Longfin-kursen fra 6,65 dollar til 5,17 dollar – over 22 prosent. De to viktigste uttrykkene for å være en suksess i 2017 manglet: «bitcoin» og «blokkjede».

To dager senere var Longfins grunnlegger Venkat Meenavalli tilbake ved Nasdaq-børsen for å ringe bjellen på slutten av dagen. Han kunne fortelle at selskapet hadde kjøpt blokkjedeteknologiselskapet Ziddu.com, som er registrert i Singapore, dagen før.

Fra hvem? Selskapets grunnlegger, Venkat Meenavalli, som eier 95 prosent av aksjene.

Ziddu.com skal benytte blokkjedeteknologi for å dokumentere og gi mikrolån med selskapets egen digitale valuta – «ziddu». Denne skal være løst knyttet opp mot de to ledende digitale valutaene bitcoin og ethereum. Valutaen eksisterer ikke.

– Ziddu har ikke inntekter, bekrefter Venkat Meenavalli til CNBC.

Men ingen grunn til bekymring. Inntektene skal komme. Ifølge børsprospektet er Longfin inne i et marked som er verdt 1500 milliarder dollar årlig.

Frykten for å ikke være med

Longfins aksjekurs steg til en foreløpig toppnotering på 129,85 dollar på mandag og hadde en børsverdi på over tre milliarder dollar på det meste.

– Dette føles som 1999 på nytt igjen. Det er frykten for å ikke kunne være med og bli for sent. Det er ingen grunnleggende årsak til kursoppgangen for et selskap som benytter en teknologi som veldig få skjønner», sier investeringsdirektør Michael Underhill hos Capital Innovations, til Financial Times.

Høsten 1999 ble alt til gull bare det luktet internett av det. Selskaper gikk nesten rett fra å skrive forretningsplan til lansering i 15–20 markeder samtidig, og etablerte selskaper som fikk klistret på seg en «dot» var plutselig verdt det dobbelte, eller mer.

Longfin avsluttet mandagen med en oppgang på 228,9 prosent – og en sluttkurs på 72,4 dollar.

– Denne børsverdien er ikke berettiget. Jeg verdsatte emisjonen til fem dollar aksjen. Vi er et lønnsomt selskap, men vi har ikke noe å gjøre med denne euforiske manien. Den nåværende verdien er ikke reell, sier grunnlegger, konsernsjef og styreformann Venkat Meenavalli til CNBC.

Uttalelsen sendte Longfin-kursen ned i etterbørshandelen. På det laveste ble den omsatt for 47 dollar, ned 35 prosent av ordinær sluttnotering mandag. Siste notering «after hours» ble 62 dollar.

– Et multitalent

Den indiske grunnleggeren, som beskriver seg som en seriegründer, eier rundt 55 prosent av aksjene i Longfin, som ble etablert i India. Det har datterselskaper i Hong Kong, Singapore, Miami og London, uten at selskapsnavnene er kjent.

I børsprospektet beskrives han som en «global teknologientreprenør, en finansekspert i kvantitativ og strukturert økonomi, et multitalent med høye ferdigheter og kunnskap innenfor it, finans, finansteknologi, trading, venture capital, eiendom, rådgivning og forsikring».

Selskapet het tidligere Stampede Tradex og Stampede Capital of India eier fortsatt 38 prosent av aksjene.

«Stampede» kan best oversettes med en «panikkartet flukt».

Nettstedet Ziddu.com er i en betaversjon og benytter ikke kryptert kommunikasjon, noe som gjør at det er enkelt å avlytte nettstedet. Større norske nettsteder, også DN.no, benytter en sikker kommunikasjonsprotokoll.

SSL benyttes på nettsider for kryptere kommunikasjonen med brukerne, så ikke trafikken skal bli overvåket, og for å forsikre brukerne om at de er på det ekte nettstedet, ikke bare en hacker-kopi.

«Dette har nådd et spekulativt nivå hvor aksjekursene stiger ved at selskaper legger inn blokkjede i selskapsnavnet. Dette fenomenet så vi sist under dot-com-perioden», skriver Nomura Securities i en ny rapport.(Vilkår)

Julen er ikke helt som du tror: Grunnkurs i julenisse
Julenissen er tyrkisk. Og nederlandsk. Men først og fremst amerikansk. Men det er ikke Cola som har farget han rød.
01:36
Publisert: