Problemene med 737 Max er fortsatt ikke over for Boeing. Selskapet tester for tiden ut programvaren på flyene, som har stått parkert siden i mars i år. Totalt 346 mennesker omkom i to ulykker i Indonesia og Etiopia. Nå forsøker Boeing å få flyene på vingene igjen før utgangen av året.

I 2017 og i 2018 mottok Boeing nesten 1500 bestillinger på 737 Max-modellen fra flyselskaper over hele verden. Norwegian har bestilt 118 fly av modellen, som skulle være billigere i drift enn konkurrerende modeller fra Airbus.

Tilliten til Boeing er tynnslitt. Boeings konsernsjef måtte stille i en kongresshøring i forrige uke for å forklare hvordan flyet i hele tatt kunne bli godkjent. Det ble lagt frem eposter og tekstmeldinger fra ansatte som advarte ledelsen. De ble ikke hørt.

– Jeg vil heller gå før jeg går om bord på 737 Max, sa senator Jon Tester fra Montana.

Dette gav alle.

– En milepæl

Airbus har inngått kontrakter på leveranser på over 350 fly i Asia i høst. Den største ordren kom fra det indiske lavprisselskapet IndiGo med en ordre på over 300 fly – de fleste av typen Airbus A320neo.

Flymodellen er en direkte konkurrent til Boeings 737 Max, som fortsatt står på bakken. Dette er den største enkeltordren Airbus har undertegnet.

Airbus har sluttet med å oppgi veiledende priser, men det er sannsynligvis en ordre på over 30 milliarder dollar (280 milliarder kroner), ifølge Reuters.

– Denne ordren er en milepæl. Den bekrefter vår plan om å styrke luftfartssektoren i India, noe som igjen vil føre til økonomisk vekst og mobilitet, sa konsernsjef Ronojoy Dutta da avtalen ble bekreftet i forrige uke.

Vietnamesiske VietJet og Cebu Air har dessuten satt inn ordrer verdt flere titall milliarder kroner de siste ukene. VietJet og IndiGo er blant verdens raskest voksende lavprisflyselskaper.

India, Sørøst-Asia og Kina er de store vekstmarkedene for luftfartssektoren med nye lavprisselskaper som konkurrerer på tvers av landegrensene med priser ned til et par hundrelapper.

– Massivt marked i startgropen

Boeing har fått ordrer på kun 16 fly de siste tre månedene. På grunn av kanselleringer har ordreboken falt med 84 fly i 2019, viser en oversikt fra selskapet. Indonesiske Garuda har blant annet kansellert 50 passasjerfly av typen 737 Max etter ulykkene.

Boeing har fått ordrer på langdistanseflyene 787 og fraktfly av 777-modellen, men ingen 737 Max-modeller. Boeing forsøkte å kapre IndiGo-leveransen, som var en prestisjekontrakt. Lavprisselskapet har sagt de har behov for et nytt fly i uken de neste seks årene.

De har allerede over 200 fly og en eksisterende ordre på 335 fly – alle fra Airbus, ifølge First Post.

– IndiGo mener at India er en kjempestort marked som er helt i startgropen. De ser på vekst etter 2025 og for å erstatte eksisterende fly, sier direktør Kapil Kaul hos Centre for Asia Pacific Aviation til Financial Times.

Ifølge Boeings egne prognoser vil det være behov for over 44.000 nye passasjerfly i verden de neste 20 årene. De asiatiske markedet er desidert størst med over 17.000 antatte leveranser av fly med en verdi på 6810 milliarder dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.