Internasjonale luftfartsmyndigheter, flyselskaper og passasjerer ønsker svar på hvorfor to av Boeings nyeste flytype har styrtet like etter avgang på under fem måneder.

Mens flyene er stengt ute fra nesten 50 land, flyr flytypen som vanlig i USA og Canada.

Amerikanske Federal Aviation Administration (FAA) påpeker de ikke har mottatt informasjon fra andre luftfartsmyndigheter som tilsier det er nødvendig å ta affære.

– Våre undersøkelser så langt viser ingen systematiske feil og gir ingen grunnlag for å sette flytypen på bakken, sier Daniel Elwell hos FAA i en uttalelse.

Samstemt Twitter-motbør

FAA kritiseres av politikere fra begge partier i hjemlandet, deriblant den republikanske senatoren Mitt Romney.

– FAA burde sette 737 Max 8 på bakken til vi får undersøkt årsaken til de nylige flyulykkene og maskinenes flyevne, skriver Romney på Twitter.

Den demokratiske senatoren og presidentkandidaten Elizabeth Warren har lagt ut en rekke meldinger hvor hun er kritisk til avgjørelsen om at flyene holdes i luften.

– Storbritannia, Kina, Australia og flere andre land har satt 737 Max-modellen på bakken. FAA bør følge deres eksempel, mener Warren.

Demokraten som leder transport- og infrastrukturkomiteen i Representantenes hus er enig.

–Internasjonale luftfartsmyndigheter gir mer tydelige svar enn hva FAA gjør. De kommende dagene er det absolutt avgjørende at vi får svar på hva som skjedde med Ethiopian Airlines-flyet og om det er en sammenheng med hva som forårsaket Lion Air-ulykken for bare fem måneder siden, sa Peter DeFazio i en uttalelse tirsdag.

Boeing-sjefen kontaktet Trump

Kina var først ute med å stenge luftrommet for Boeing 737 Max 8-modellen på søndag kveld – bare timer etter dødsulykken i Etiopia. Senere har mange fulgt etter.

Etter søndagens flystyrt har USAs president Donald Trump har også tvitret om at moderne fly er blitt for kompliserte å håndtere.

– Det trengs ikke lenger piloter, men dataingeniører. Jeg ser dette i mange produkter der det tas ett unødvendig skritt lenger frem, selv om de gamle løsningene ofte er bedre, skrev presidenten.

Presidenten nevnte ikke Boeing med navn, men ble senere kontaktet av Boeing-sjef Dennis Muilenburg for å forsikre om at flyene er trygge.

Kort tid etter samtalen informerte europeiske luftfartsmyndigheter (EASA) at Boeing-modellen utestenges fra europeisk luftrom

Det er ikke første gang presidenten har kritisert Boeing. Før han ble innsatt i embetet, rettet Trump kritikk mot at produsenten brukte altfor mye penger for å oppgradere presidentflyet Air Force One, skriver New York Times.

Minister vakte oppsikt

Samferdselsminister Elaina Chao har sagt at de vil kunne sette flyene på bakken dersom det skulle vise seg at det er farlig å fly med dem. Etter uttalelsen vakte hun oppsikt ved å selv fly nettopp Boeing 737 Max 8-modellen på en reise fra Texas til Washington tirsdag kveld, skriver CNBC.

Tidligere transportminister Ray LaHood, som plasserte Boeings 787 Dreamliner på bakken i 2013, mener det eneste fornuftige er å ta samme avgjørelse med den nye Boeing-modellen, også i USA.

– Passasjerer må vite at disse flyene er trygge å fly med. De føler ikke det nå, sier han til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

NSB blir til Vy. Passasjer: – Ny, var det ikke det?
02:10
Publisert: