Det har vært motstridende meldinger hele uken fra India og Pakistan. India påstår de har utryddet en treningsleir for en terroristorganisasjon på pakistansk side av grensen. Over 300 skal ha omkommet. Dette har Pakistan avvist.

Pakistan hevder de skjøt ned to indiske kampfly natt til onsdag. India sier de har «mistet» et kampfly, men at de skjøt ned et pakistansk fly.

– Dette har potensial til å føre til alvorlige og farlige konsekvenser for de to landene og de øvrige områdene, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini i en uttalelse.

– Krisesituasjon

Nesten alle fly mellom Europa og landene i Sørøst-Asia går vanligvis i to korridorer gjennom Nord-India og Pakistan. Denne er nå stengt etter at Pakistan har stengt hele luftrommet. Det er store forstyrrelser i lufttrafikken mellom Sørøst-Asia og Europa. Dette ventes å spre seg.

– Dette er en krisesituasjon, sa konsernsjef Sumeth Damrongchaitham hos Thai Airways sent onsdag kveld.

Det thailandske flyselskapet kansellerte alle de 14 flyvninger til Europa natt til torsdag, blant annet fra Bangkok til Oslo. Thai-flyvningen fra Oslo til Bangkok på onsdag ble også kansellert. Flere tusen passasjerer er berørt.

– Konflikten mellom India og Pakistan har rammet våre flyvninger. Flere flyvninger, blant annet til London og Frankfurt, måtte snu og returnere til Bangkok, sa Sumeth.

Det har vært kaos på hovedflyplassen i Bangkok, hvor flere tusen passasjerer er berørt.

– Alle våre flyvninger til Europa er berørt. Vi har krisemøter hvor vi forsøker å finne løsninger, sa Thai-sjefen på en pressekonferanse.

Flyr omveier

Sammen med Singapore Airlines har det thailandske flyselskapet flest flyvninger mellom de to regionene. Singapore Airlines har kansellert enkelte flyvninger, men har endret ruteplanene og har lagt inn mellomlandinger i Dubai for å fylle drivstoff.

Det er også store forsinkelser på flyvninger fra Midtøsten til India, Kina, Japan og Sør-Korea. Flyplassene i Qatar og De forente arabiske emirater er knutepunkter for reisende fra hele verden. Air Canada og United Contintental har kansellert flyvninger til India.

En flyvning fra Kabul i Afghanistan til Delhi, som vanligvis tar 90 minutter, tok nesten fem timer på onsdag.

Over 800 fly benytter korridoren over Pakistan daglig.

– Dette er en veldig viktig korridor og situasjonen er kritisk. De kan ikke fly over Kina. Flyrutene må endres. Det meste av trafikken til og fra Singapore og Bangkok må fly over Iran og muligens ta en omvei, sier luftfartskonsulent Mark Martin til BBC.

Norwegian-flyvningen fra Bangkok tok av etter ruteplanen klokken ni lokal tid torsdag morgen (3:00 norsk tid) og skal lande på Gardermoen i ettermiddag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Toyota har redesignet storselgeren Rav 4. Og nå ligner den litt på en konkurrent: - Og det er jo tøft!
Testet: Femte generasjon Toyota Rav 4. - Jeg skjønner mange kommer til å kjøpe denne
02:46
Publisert: