Siden de EU-skeptiske populistpartiene Femstjernersbevegelsen og Ligaen kom til makten i Italia i fjor sommer har forholdet til Frankrike vært anspent, skriver BBC.

Og lite tyder på noen bedring med det første.

Italias ambassadør i Frankrike måtte stå skolerett mandag etter uttalelser fra visestatsminister Luigi Di Maio i helgen, skriver Danmarks Radio.

– Hvis folk velger å forlate Afrika skyldes det europeiske land – spesielt Frankrike – som aldri sluttet å kolonisere dusinvis av afrikanske land. EU burde innføre sanksjoner mot Frankrike og andre land som Frankrike som gjør Afrika fattigere, og som får disse menneskene til å forlate sine hjemland. Afrikanere burde være i Afrika – ikke på bunnen av Middelhavet, sa Di Maio med henvisning til alle migranter som i årenes løp er druknet på vei til Europa.

Ifølge det italienske nyhetsbyrået Ansa ble uttalelsene betegnet som både «fiendtlige og uberettigede» av den franske regjeringen, ikke minst på bakgrunn av de to landenes partnerskap i EU.

«Forferdelig president»

Maio er langt fra alene blant italienske toppolitikere om å provosere Frankrike.

Mandag påsto Ligaenes leder og innenriksminister Matteo Salvini i et tv-intervju at Frankrike ikke har noen interesse i å stabilisere situasjonen i det borgerkrigsherjede Libya.

– Trolig fordi de har oljeinteresser som strider med Italias interesser, sa Salvini, som tidligere har betegnet Frankrike som et hjem for en rekke terrorister som har drept folk i Italia.

Salvini fulgte opp tirsdag med å kalle Emmanuel Macron en «forferdelig president», ifølge BBC.

Forrige uke beskyldte Salvini Frankrike for å holde på 14 «terrorister» som er etterlyst i Italia. Han sa de burde bli sendt tilbake til Italia og sendes i fengsel, i stedet for å sitte å «nyte Champagne under Eiffeltårnet».

Seniorforsker Gert Sørensen ved Universitetet i København, som er ekspert på italiensk politikk, sier til Danmarks Radio at konflikten mellom de to landene ikke er ny, men at den har eskalert den siste tiden. Han sier Italia under EU-prosjektets begynnelse spilte en mye mer proaktiv rolle sammen med Tyskland og Frankrike, men at Italia nå har spilt seg ut på et sidespor, og ikke er en samarbeidspartner på samme måte som man kan regne med i EU.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette bør du vite når du kjøper parmesan
Har du opplevd at parmesanen blir smakløs i kjøleskapet? Se denne.
01:05
Publisert: