Det forteller kilder til Reuters og det russiske nyhetsbyrået Interfax. Lukoil bekrefter dødsfallet, ifølge Bloomberg.

Ravil Maganov skal ha blitt behandlet i sjette etasje på sykehuset i Moskva, og senere blitt funnet død etter et fall, skriver flere medier. Nå åpner politiet sin etterforskning av det mystiske dødsfallet. Maganov er den siste i en rekke næringslivstopper som har dødd under mystiske omstendigheter i senere tid.

Moskva-korrespondent Max Seddon i Financial Times omtaler Maganov som en kritiker av invasjonen av Ukraina, og viser blant annet til at Lukoil-styret allerede i begynnelsen av mars offentlig fordømte den blodige krigen.

«Vi er for en umiddelbar opphørelse av de væpnede konfliktene og støtter fullt og helt diplomatiske løsninger», het det i en melding fra selskapet i starten av mars.

Maganov hadde jobbet i Lukoil, det største russiske privateide oljeselskapet, siden 1993. Han hadde blant annet ansvar for raffinering, produksjon og leting, og ble styreleder i 2020. Magnov skal også ha vært nær Lukoil-grunnlegger Vagit Alekperov.

Alekperov trakk seg fra selskapet i april, uten at det ble oppgitt noen grunn for hvorfor toppsjefen trakk seg.

Lukoil har vært aktive på norsk sokkel, men annonserte nylig at selskapet legger ned sitt norske datterselskap. Selskapet ble erklært uønsket på norsk sokkel som følge av Russlands invasjon i Ukraina. Både Rødt og Venstre har kritisert at selskapet har fått skatterefusjon i Norge samtidig som selskapet har vært utestengt fra sokkelen på grunn av Russlands krigføring i Ukraina.

I august kunne DN melde at Lukoil hadde mottatt leterefusjon til en verdi av 150 millioner kroner fra norske myndigheter i tiden etter at det ble erklært uønsket på sokkelen på grunn av Ukraina-krigen.

Lukoil etablerte sine datterselskaper i Norge i 2012. Da var forholdet mellom Russland og vesten et helt annet, og spesielt relasjonene mellom Norge og det store nabolandet i øst var inne i en ny fase etter den viktige delelinjeavtalen i Barentshavet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.