Klodens aller mest velstående bruker gjerne penger på båter, klokker og toppleiligheter. Nå har det også blitt vanligere å «shoppe» et andre, tredje og fjerde statsborgerskap, skriver Bloomberg.

I jakten på sikkerhet, blant annet skapt av politisk uro i hjemlandet, søker mange pengesterke personer seg til utlandet. Samtidig er «skrytegaranti» blitt et like godt påskudd som sikkerhetsgaranti, sier Christian Kälin, styreleder i firmaet Henley & Partners til Bloomberg. Selskapet gir råd om statsborgerskap.

Minimum 100.000 dollar i «innskudd»

I dag er det ti land som tilbyr pass til utlendinger uten å stille noen kriterier på forhånd. Åtte av dem er stemplet av Det internasjonale pengefondet (IMF) som «oversjøiske finansielle sentre».

– Hvis du har en yacht og to fly, vil det neste på listen være et maltesisk pass, sier Kälin.

Bloomberg nevner spesielt norske John Fredriksen som en av milliardærene som har et annet statsborgerskap. Fredriksen har vært kypriotisk statsborger i over et tiår, etter å ha levert inn sitt norske pass.

Det er ikke språk- eller kunnskapstester som må besvares for å få et pass. Penger må derimot til, enten som ren betaling eller i form av investeringer i eiendom eller lokale selskaper.

De tre billigste statsborgerskapene finnes i Dominica og Antigua & Barbuda og Saint Lucia, der en må ut med 100.000 dollar, i overkant av 800.000 kroner, for et pass.

Ulike frynsegoder

I øystaten Saint Lucia kan en få et pass uten å bo i landet. En trenger heller aldri komme på besøk, skriver Bloomberg.

Den høyeste prisen finnes i Østerrike, der en må ut med nesten 24 millioner dollar, over 200 millioner kroner. Østerrike er også landet som har drevet lengst med salg av statsborgerskap, siden 1985.

Av andre frynsegoder, skiller også Grenada seg ut av landene på listen. Commonwealth-medlemmet gir sine statsborgere visumfri tilgang til 141 nasjoner, deriblant Kina.(Vilkår)

På kjøkkenbenken: Drop Scale
Mathias Steinbru tester digital vekt som snakker med mobilen din.
00:49
Publisert: