Det går fram av en rekke chattelogger, lydopptak, videoer og bilder som gravejournalister i nettavisen The Intercept har fått tilgang til.

Venstrepolitikeren Lula, som var president i Brasil fra 2003 til 2011, ble i juli 2017 funnet skyldig i korrupsjon og hvitvasking og dømt til ti års fengsel.

Etter flere ankerunder ble dommen redusert til åtte år og ti måneders fengsel, men i februar fikk han en dom på ytterligere tolv år og elleve måneder i en annen korrupsjonssak.

Nektet å stille til valg

Som følge av dommen kunne ikke Lula stille som presidentkandidat for arbeiderpartiet i 2018, et valg han ifølge meningsmålingene lå godt an til å ha vunnet. Valget resulterte i stedet i at den ytterliggående høyrepopulisten Jair Bolsonaro ble president.

Det lekkede materialet The Intercept har fått tilgang til, reiser tvil om bevismaterialet som felte Lula og tyder på at ønsket om å holde 73-åringen borte fra politikken var et medvirkende motiv i saken mot ham.

Aktor i saken mot Lula uttrykte blant annet «sterk tvil om hvorvidt det fantes tilstrekkelig med beviser for Lulas skyld» i saken, går det fram av materialet.

Aktorene snakket også åpent om at de ville gjøre det som var nødvendig for å hindre Lula i å vinne valget i 2018, noe som angivelig skjedde i forståelse med dommeren Sergio Moro.

Moro ble senere ble belønnet av Bolsonaro, som utpekte ham som justisminister.

Flere avsløringer

The Intercept varsler flere og store avsløringer og hevder å sitte på betydelig mer lekket materiale enn det som hittil er omtalt.

Moro hevder nettavisen har fått tilgang på materialet ved «ulovlig inntrenging i påtalemaktens mobiltelefoner» og at opplysningene er tatt ut av sammenhengen. Han sier videre at han ikke fikk muligheten til å kommentere saken før publisering, og klager over at kilden til lekkasjen ikke er identifisert.

– Denne lekkasjen styrker argumentene til Lulas tilhengere som mener at tiltalen var politisk inspirert, sier professor Fredrik Uggla ved Latinamerikainstituttet ved universitetet i Stockholm.

Neppe store følger

Han tror imidlertid ikke avsløringene vil føre til at saken mot Lula blir gjenåpnet, at dommen blir omgjort eller at det får større politiske konsekvenser.

– De lekkede samtalene viser klart at det hersket en anti-Lula-holdning, men de sitter jo ikke akkurat og prater om at de skal dømme Lula for å fjerne ham fra presidentvalget, sier Uggla.

Andre analytikere tror heller ikke at det lekkede materialet gjengitt av The Intercept vil få større følger i Brasil.

– For folk flest er ikke dette sjokkerende eller noe som undergraver legitimiteten i saken, sier Christopher Garman i tankesmia Eurasia Group.

– De endrer ikke på substansielt vis bakgrunnen for domfellelsen, selv om de avdekker upassende kommentarer, sier Brasils tidligere president Fernando Cardoso.

– Det kan få noen følger, men neppe store, sier professor David Fleischer ved universitetet i Brasilia.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.