Hun ble født i New York i 1933 – og med jødiske foreldre var det langt fra opplagt at hun skulle bli den andre kvinnen i amerikansk historie til å sitte i høyesterett og tolke Grunnloven.
Hun ble født i New York i 1933 – og med jødiske foreldre var det langt fra opplagt at hun skulle bli den andre kvinnen i amerikansk historie til å sitte i høyesterett og tolke Grunnloven. (Foto: AP/NTB)

– Kjemp for de tingene du bryr deg om. Men gjør det på en måte som får andre til å være med deg, er et av de mest kjente sitatene til den nylig avdøde høyesterettsdommeren. Og på et vis oppsummerer det hennes liv og virke ganske så effektivt. Ginsburg er kvinnen som kjempet for at enslige Charles Moritz skulle få skattefradrag for å ta vare på moren sin, slik som kvinner fikk. Hun vant frem i høyesterett med krav om at også enkemenn skulle ha rett på trygd, slik enker fikk. Slik mener flere det ble lettere for Ginsburg å dra med seg meningsfeller i kamp mot diskriminering av kvinner, nettopp ved å vise at diskriminering rammer begge kjønn.

Småbarnsmor og jusstudent

Ginsburg møtte mannen Martin Ginsburg da de begge studerte på Cornell. Han er også advokat, en utdannelse begge barna også har valgt. Ginsburg ble i 1972 den første kvinnen til å bli tilbudt en «tenure»-stilling, altså beskyttet stilling, ved Columbia Law School.

Familien Ginsburg avbildet i 1958, mannen Martin og datteren Jane fra venstre. Da det unge ekteparet studerte sammen på Harvard, byttet de på å passe barn. Å lage mat har derimot alltid vært hans oppgave.
Familien Ginsburg avbildet i 1958, mannen Martin og datteren Jane fra venstre. Da det unge ekteparet studerte sammen på Harvard, byttet de på å passe barn. Å lage mat har derimot alltid vært hans oppgave. (Foto: Collection of the Supreme Court of the United States/Ap/NTB)
Ruth Bader Ginsburg avbildet i Italia i 1977 mens hun sitter og jobber.
Ruth Bader Ginsburg avbildet i Italia i 1977 mens hun sitter og jobber. (Foto: Collection of the Supreme Court of the United States/Ap/NTB)

Senere har datteren Jane, som også studerte jus, gått i hennes fotspor. Hun underviser i dag ved samme universitet. Sønnen derimot, arbeider som musikkprodusent.

Kan bli sauset inn i valgkamp

Joe Biden og Ruth Bader Ginsburg 20. juli 1993, samme dag som hun ble innsatt som ny høyesterettsdommer.
Joe Biden og Ruth Bader Ginsburg 20. juli 1993, samme dag som hun ble innsatt som ny høyesterettsdommer. (Foto: Gary Hershorn/Reuters/NTB)

– Høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburg kjempet for oss alle. Hun var en kjempe i domstolen og urokkelig i hennes søken etter likhet for loven. På grunn av hennes livsverk, er vi nærmere en mer perfekt union som vi alltid har ønsket å være, lød kondolansen fra tidligere visepresident Joe Biden på Twitter.

President Donald Trump har i sin første presidentperiode allerede kunnet utnevne to nye dommere til høyesterett i Neil Gorsuch og Brett Kavanaugh. Med litt over en måned til presidentvalget i USA, får Trump etter Ginsburgs død muligheten til å vippe høyesterett enda mer i konservativ retning. Det har Ginsburg vært smertelig klar over hele perioden hun har vært syk. Hennes siste ønske skal ha vært at hun blir erstattet etter valget, slik at man er forsikret om at valget av etterfølger er i tråd med folkets ønsker.

En synlig kvinne

Ginsburg har ikke bare gjort seg bemerket som en fremragende advokat og senere som dommer, men hennes bruk av krager er også blitt lagt godt merke til. Hun har selv kommentert hvorfor hun har valgt å gjøre et poeng av å kle seg med krager komplett med farger, blonder og noen ganger perler.

Her viser Ginsburg frem én av flere krager, som med årene ble et kjennetegn for dommeren.
Her viser Ginsburg frem én av flere krager, som med årene ble et kjennetegn for dommeren. (Foto: Jonathan Ernst/Reuters/NTB)

– Du vet, standardkappen er laget for en mann fordi den har plass til at skjorten kan vises, og slipset. Så Sandra Day O'Conner (tidligere dommer i høyesterett) og jeg mente det ville være passende hvis vi inkluderte som del av kappene våre noe som var typisk for en kvinne. Så jeg har mange, mange krager, forklarte hun til Washington Post i 2009.

Ginsburg strekker seg frem for å gi president Barack Obama en klem, da han kom for å holde sin siste «state of the union»-tale i 2016. I en uttalelse sluppet lørdag takker den tidligere presidenten Ginsburg for sin trofaste tjeneste.
Ginsburg strekker seg frem for å gi president Barack Obama en klem, da han kom for å holde sin siste «state of the union»-tale i 2016. I en uttalelse sluppet lørdag takker den tidligere presidenten Ginsburg for sin trofaste tjeneste. (Foto: Nicholas Kamm/AFP/NTB)

Kontroverser i amerikansk høyesterett

Ned trappen fra foran til bak går John Paul Stevens, Sandra Day O'Connor, Antonin Scalia, Anthony Kennedy, David Souter, Clarence Thomas, og Stephen Breyer arm i arm med Ruth Bader Ginsburg. De gravlegger tidligere høyesterettsdommer William Rehnquist.
Ned trappen fra foran til bak går John Paul Stevens, Sandra Day O'Connor, Antonin Scalia, Anthony Kennedy, David Souter, Clarence Thomas, og Stephen Breyer arm i arm med Ruth Bader Ginsburg. De gravlegger tidligere høyesterettsdommer William Rehnquist. (Foto: Luke Frazza/AFP/NTB Scanpix)

I 2005 deltok Ginsburg og hennes daværende kolleger i begravelsen til William Rehnquist, som følger i kisten bak. Han ble utnevnt av president Ronald Reagan.

I USA spiller høyesterett en svært viktig rolle i utviklingen av lovverket. Tolkninger de avgir og dommer de fatter blir prejudikater, altså dommer som binder også etterfølgende praksis, med stor tyngde.

Derfor er det svært viktig for den sittende presidenten å få utnevne en dommer. De sitter på livstid eller til de selv velger å gå av, og vil derfor ha betydning lenge etter at presidenten forlater sjefsjobben.

Ginsburg har for mange blitt et viktig feministisk forbilde gjennom sitt virke, både som advokat og som dommer. Kallenavnet «The notorious R.B.G» fikk hun for øvrig av en jusstudent, med henvisning til gangster-rapperen «The Notorious B.I.G». Tilnavnet fikk fart på seg, og har senere blitt brukt i tittel både i bok om hennes liv og i en dokumentarfilm fra 2018.

President Donald Trump har fått utnevne to av de sittende dommerne: Neil Gorsuch (bak helt til venstre) og Brett Kavanaugh (bak helt til høyre).
President Donald Trump har fått utnevne to av de sittende dommerne: Neil Gorsuch (bak helt til venstre) og Brett Kavanaugh (bak helt til høyre). (Foto: Jim Young/Reuters/NTB Scanpix)
Etter Ginsburgs død har flere samlet seg utenfor høyesterettens lokaler i Washington. Mange frykter at domstolen nå vil bli langt mer konservativ i sine avgjørelser, dersom det faller på president Trump å utnevne en etterfølger før presidentvalget i november.
Etter Ginsburgs død har flere samlet seg utenfor høyesterettens lokaler i Washington. Mange frykter at domstolen nå vil bli langt mer konservativ i sine avgjørelser, dersom det faller på president Trump å utnevne en etterfølger før presidentvalget i november. (Foto: Yuri Gripas/Reuters/NTB)

«Må minnet hennes bli en revolusjon»

Selv har imidlertid Ginsburg vært noe avholdende opp igjennom med å kalle seg for en feminist.

– Jeg tror ikke hun krympet av det å bli definert som en feminist, forklarer en av forfatterne bak en biografi om dommeren i et intervju med Rolling Stone.

Hun understreker at Ginsburg aldri har unnskyld sitt arbeid for kvinners rettigheter særskilt.

– Men en ting jeg tror er at hun har en nyansert posisjon på anerkjennelse av kjønn. Du ser henne gjennomgående på 70-tallet snakke om at hun vil bli vurdert ut ifra sine handlinger, og ikke på grunnlag av sitt kjønn. Og det er grunnen til at hun har vært ambivalent til kjønnsbasert anerkjennelse, fordi hennes erfaring tilsier at ting som blir betraktet som fordelaktig for kvinner ofte ender opp med å bli brukt mot dem, sier forfatteren Irin Carmon til magasinet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.