Foran jublende mennesker utenfor Louvre-museet i Paris holdt Macron sin første tale etter valgseieren søndag kveld.

– I kveld begynner et nytt kapittel for Frankrike. Jeg håper det skal bli et som er fylt av håp, sa Macron ifølge nyhetsbyrået AFP. 

– Oppgaven som venter oss er enorm, og den oppgaven begynner i morgen, fortsatte han, og strakte også ut en hånd til de som ikke stemte på ham.

Denne jenta var en av svært mange fornøyde Macron-supportere som feiret foran Louvre etter at seieren ble klar. 
Denne jenta var en av svært mange fornøyde Macron-supportere som feiret foran Louvre etter at seieren ble klar.  (Foto: Patrick Kovarik/AFP/NTB scanpix)

– Jeg vet at det er meningsforskjeller og at mange som stemte på meg ikke nødvendigvis deler alle mine oppfatninger. Men jeg skal i de neste fem årene gjøre alt for at det ikke skal være noen grunn for å stemme på de ekstreme, sa Macron ifølge NTB.

I en kort tale til sine tilhengere fortalte Le Pen om veien videre for henne og Nasjonal Front. 

– Det er denne kampen vi vil utkjempe i valget til nasjonalforsamling, og i den kampen vil jeg stå i front, sa hun ifølge NTB. 

Marine Le Pen erkjente nederlaget søndag kveld.
Marine Le Pen erkjente nederlaget søndag kveld. (Foto: Alain Jocard/Afp/NTB scanpix)

Macron fikk 66 prosent av stemmene i valget, viser de foreløpige valgresultatene etter at alle stemmer er opptalt. Le Pen fikk 34 prosent av stemmene. Rekordmange stemte blankt, hele 8,5 prosent av velgerne. Det har også vært lav valgdeltagelse etter fransk standard, 75 prosent valgte å avgi stemme. Det er den laveste deltagelsen siden 1969, ifølge NTB. 

– Et historisk øyeblikk

På Macrons valgvake utenfor Louvre-museet midt i hjertet av Paris er folkemengden i ekstase. Mellom jublende mennesker og vaiende flagg klemmer Yves (62) kona Rosine (66).

– Dette er et historisk øyeblikk for Frankrike, sier han

Rundt ham tørker flere gledestårer.

– Macron representerer noe nytt i fransk politikk. Han vil forandre landet vårt for alltid.

Ekteparet mener det eneste skåret i gleden er at Marine Le Pen fikk nesten 35 prosent av stemmene.

– Det er skremmende å tenke på at en så stor andel av befolkningen ønsket en høyrepopulistisk president. 

Hun fyrer opp under hat og fremmedfrykt, og jeg håper Macron vil klare å bekjempe disse uakseptable holdningene, sier Yves.

– Dette er en stor dag. Jeg er så lykkelig for at han vant, sier Mengue Eyaa. 

Hun håper at Macron kan reformere både Frankrike og EU. I tillegg håper hun den nye presidenten kan kvele bølgen av høyreekstremt tankegods og fremmedfrykt, som hun mener Marine Le Pen og Nasjonal Front har bidratt til å piske opp. 

– Som sort fransk kvinne er jeg bekymret over at rasismen er på fremmarsj i Frankrike. Nasjonen trenger en brobygger, sier hun til tonene av den franske nasjonalsangen. 

Fornøyd aksjemarked

Sjeføkonom og partner i forvaltningsselskapet Nordkinn Asset Management Bjørn-Roger Wilhelmsen forteller om en mindre markedsreaksjon enn etter første valgrunde. En snau time etter valutamarkedets åpning hadde euroen steget 0,2 prosent mot dollaren og 0,4 mot japanske yen. Den nådde dermed sitt høyeste nivå siden november 2016 målt mot dollar. 

– Det tilsier at børsene og renter på sikre statsobligasjoner vil stige fra start i morgen. Macron er for EU, frihandel og markedsvennlige reformer. Det liker aksjemarkedene, sier Wilhelmsen.

– Men, det blir ikke en like stor markedsreaksjon sammenlignet med etter første runde. Årsaken er at dette utfallet var ventet etter at Macron ledet klart på meningsmålingene i forkant. Usikkerheten var mye større før første valgrunde. Markedene vil nå begynne å fokusere på valget til nasjonalforsamlingen i juni. Macron trenger stor oppslutning dersom han skal få gjennomslag for sin politikk, sier han. 

Gratulasjoner fra Støre, Solberg og Trump

Etter at resultatet ble klart har gratulasjonene rent inn til Macron fra europeiske statsledere. Blant dem statsminister Erna Solberg (H).

– Jeg gratulerer Emmanuel Macron for hans klare seier i presidentvalget. Delte europeiske og internasjonale verdier, skriver hun på Twitter.

Også partileder Jonas Gahr Støre (AP) gratulerte den nye presidenten.

– Gratulerer til president Macron! En sterk seier. Nå venter store oppgaver med å reformere og samle. Europa trenger at Frankrike lykkes, skriver han på mikrobloggen.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel, EU-topp Jean-Claude Juncker, Storbritannias statsminister Theresa May og USA-president Donald Trump er blant de andre som har gratulert Macron.

«Finansens Mozart»

Den franske valgkampen har vært svært polarisert, og både ytre høyre og venstre gjorde det godt i første valgrunde. Midt imellom disse finner vi, etter eget utsagn, Emmanuel Macron. 

Han var tidligere minister for økonomi og industri i regjeringen til president François Hollande. Den stillingen forlot han i 2016 for å danne sitt eget parti. «En Marche!» eller Fremad! som det blir på norsk. 

Å unngå stempelet som Hollandes arvtager har vært viktig for Macron. Svært få er fornøyde med den nåværende presidenten. 
Å unngå stempelet som Hollandes arvtager har vært viktig for Macron. Svært få er fornøyde med den nåværende presidenten.  (Foto: Remy de la Mauviniere/AP/NTB scanpix)

Tidligere har Macron vært leder for departementenes revisjonsorgan og vært ansatt i investeringsbanken Rotschild CIE. Det var der han fikk tilnavnet «finansens Mozart» på grunn av suksessen han haddde. 

Eliteutdannet

Som ung studerte Macron filosofi ved Paris Nanterre-universitet, i tillegg til statsvitenskap ved Scienes Po. På et senere tidspunkt studerte han også offentlig administrasjon. Det var da ved prestisjefulle École nationale d'administration, en institusjon som har fostret mange i den franske eliten. 

Macron har også blitt kjent for sin 24 år eldre kone, Brigitte Trogneux. Ikke bare fordi 39 år gamle Macron er såpass mye yngre, men også fordi hun tidligere var hans lærer i fransk på gymnaset. Paret har blitt en hit i franske tabloidaviser. 

– Franskmenn elsker en god kjærlighetshistorie. I forhold til de andre kandidatene er det Macron som har vært mest på forsidene av tabloide aviser og blader, fortalte Frankrike-ekspert Kjerstin Aukrust om Macron tidligere til DN. 

At 64 år gamle Trogneux og Macron er et par har vakt oppsikt i Frankrike. 7. mai stemte de sammen i Le Touquet, nord i landet. 
At 64 år gamle Trogneux og Macron er et par har vakt oppsikt i Frankrike. 7. mai stemte de sammen i Le Touquet, nord i landet.  (Foto: Reuters/NTB scanpix)

Heldig og god

I Frankrike er det stor misnøye med den politiske eliten, og folket vraket de to store tradisjonelle partiene, republikanerne og sosialistene, i første valgrunde. At Macron med sine sterke bånd til finanssektoren og eliteskolering gjør det såpass bra har for mange vært overraskende. 

Kona Brigitte Trogneux har ofte vært ved Macrons side under valgkampen. Her er de to i skiheisen i Bagneres-de-Bigorre sørvest i Frankrike. 
Kona Brigitte Trogneux har ofte vært ved Macrons side under valgkampen. Her er de to i skiheisen i Bagneres-de-Bigorre sørvest i Frankrike.  (Foto: Eric Feferberg/Afp/NTB scanpix)

Frankrike-ekspert og seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Pernille Rieker, har pekt på at en del omstendigheter som har gått i Macrons favør. 

– Macron har hatt flaks, ingen tvil om det. Først valgte de konservative Republikanerne overraskende François Fillon, som ligger langt til høyre, til sin kandidat. Så klarte ikke venstresiden å finne en samlende kandidat. Da lå veien åpen for en sentrumskandidat som Macron. Men det er ikke bare flaks. Han har også vært dyktig, og han har klart å komme frem med noe som fremstår som nytt og friskt, fortalte hun til DN tirsdag. 

Emmanuel Macron (nederst til høyre) skiller seg ut i alder når man ser han sammen med de tidligere franske presidentene (øverst fra venstre): Charles de Gaulle (1959-1969), Georges Pompidou (1969-1974), Valéry Giscard d'Estaing (1974-1981), Francois Mitterrand (1981-1995), Jacques Chirac (1995-2007), Nicolas Sarkozy (2007-2012) og Francois Hollande (2012-2017). 
Emmanuel Macron (nederst til høyre) skiller seg ut i alder når man ser han sammen med de tidligere franske presidentene (øverst fra venstre): Charles de Gaulle (1959-1969), Georges Pompidou (1969-1974), Valéry Giscard d'Estaing (1974-1981), Francois Mitterrand (1981-1995), Jacques Chirac (1995-2007), Nicolas Sarkozy (2007-2012) og Francois Hollande (2012-2017).  (Foto: Afp/NTB scanpix)

Ønsker bedre EU-forhold

Noen av Macrons kampsaker er å redusere arbeidsledigheten og kutte i de offentlige budsjettene med til sammen 60 milliarder euro i de kommende fem årene. Mens Le Pen er svært negativ til unionen, ønsker Macron et tettere samarbeid. Han ønsker i tillegg markedsliberale reformer for å bedre den franske økonomien.

Presidentvalget er ikke det eneste franske valget i år. Det er også valg i nasjonalforsamlingen, og der må Macron, med sitt nyoppstartede parti, lage allianser om han ønsker å få gjennomført reformene sine. 

– Han profilerer det liberale prosjektet med sosialliberale verdier. Han er sterkt proeuropeisk, og i Frankrike står oppslutningen om EU fremdeles overraskende sterkt – i motsetning til det mange tror, fortalte Rieker. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.