Om lag 2.700 valglokaler åpnet klokken 9 torsdag morgen. De første resultatene ventes kort tid etter at lokalene stenger klokken 20.

Rundt 5,5 millioner katalanere kan delta i valget på ny regionalforsamling, og på forhånd har det vært ventet rekordhøyt oppmøte. Ved 1-tiden hadde over en tredel av de stemmeberettigede gjort sin borgerplikt.

Regjeringen i Madrid har på forhånd trappet opp sikkerheten i Catalonia fordi de frykter opptøyer. Innenriksdepartementet har beordret rundt 15.000 politifolk til regionen for å patruljere mens valglokalene er åpne, ifølge spanske medier.

Spanske myndigheter utlyste nyvalg i oktober etter å ha tatt kontroll over Catalonia og oppløst regionens folkevalgte forsamling. Årsaken var den ulovlige folkeavstemningen om løsrivelse fra Spania tidligere samme måned.

Flere medlemmer av den avsatte regionale regjeringen, blant dem tidligere president Carles Puigdemont, har drevet valgkamp fra Brussel, der de søkte tilflukt. Andre sitter fengslet i Madrid.

Puigdemonts parti Junts per Catalunya og det venstreorienterte partiet ERC hadde sammen med et lite antikapitalistisk parti et flertall i den avsatte regionalforsamlingen. Meningsmålinger før valget torsdag tyder på dødt løp mellom separatister som ønsker uavhengighet, og dem som vil forbli en del av Spania.(Vilkår)

Slik styrer sjeføkonomene sin egen økonomi
Øystein Dørum i NHO og Roger Bjørnstad i LO forteller om de beste rådene de har fått av kona, om egen pensjonssparing og om hva Norge ville vært uten oljepenger.
02:35
Publisert: