Tidligere har regjeringen sagt den vil vurdere å oppheve selvstyret hvis ikke Catalonias ledere klargjør at de ikke har erklært uavhengighet fra Spania.

Catalonias president Carles Puigdemont har fått frist til torsdag med å svare på om han har erklært uavhengighet eller ikke.

En eventuell opphevelse av Catalonias selvstyre vil skje i tråd med paragraf 155 i den spanske grunnloven.

– Hvis ikke Puigdemont gir et tilfredsstillende svar innen torsdag, vil han forårsake anvendelsen av paragraf 155, sa visestatsminister Soraya Saenz de Santamaria i den spanske nasjonalforsamlingen ett døgn før fristen utløper.

I utgangspunktet var fristen mandag, og Puigdemont sendte da regjeringen et brev hvor han unnvek spørsmålet om uavhengighetserklæringen. Dermed ble fristen utvidet med tre døgn.

For drøyt to uker siden avholdt regionmyndighetene i Catalonia en folkeavstemning om uavhengighet, der om lag 90 prosent sa ja til løsrivelse fra Spania. Men bare 43 prosent av de katalanske velgerne deltok.

Regjeringen i Madrid og spansk rettsvesen har erklært folkeavstemningen for grunnlovsstridig, og spansk politi ble satt inn for å stanse den. Det endte med sammenstøt og kraftig kritikk av spansk politis fremferd.(Vilkår)