Venezuelas president Nicolás Maduro sier at han støtter nyvalg på nasjonalforsamlingen for å løse krisen i Venezuela, men avviser presidentvalg.

– Det vil være bra å gjennomføre parlamentsvalg på et tidlig stadium. Det vil være en god form for politisk samtale, sier Maduro til det statlige russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

I det samme intervjuet sier han samtidig at presidentvalg ikke kommer på tale.

– Presidentvalget i Venezuela har funnet sted. Hvis imperialistene ønsker nytt valg, må de vente til 2025, sier han.

Les mer om krisen i Venezuela: Ett land, to presidenter, full krise dnPlus

I intervjuet sier Maduro at han er «villig til å sette seg ned og ha samtaler med opposisjonen, for Venezuelas fred og framtid». Slike samtaler kan bli holdt ved hjelp av mekling fra andre land, sier han.

Også det russiske nyhetsbyrået TASS siterer Maduro på at han er klar for samtaler med opposisjonen.

– Jeg er klar til å starte samtaler med ett mål for øyet: fred, forståelse og gjensidig anerkjennelse, sa Maduro i et møte med venezuelanske diplomater som kom hjem fra USA.

Russland vil mekle

Maduro skal være klar for å føre samtalene i samarbeid med internasjonale tilretteleggere, skriver Reuters på Twitter.

Russland er blant Maduros nærmeste støttespillere og har tilbudt seg å mekle. Også Norge har sagt seg villig til å bidra.

Også fredag i forrige uke tok Maduro til orde for samtaler. På en pressekonferanse sa han at han vil møte opposisjonen og at han vil gjøre det selv om det innebærer at han «må stille opp naken».

– I dag, i morgen og alltid. Jeg er forpliktet til dialog, sa Maduro da.– Jeg er klar til å starte samtaler med ett mål for øyet: fred, forståelse og gjensidig anerkjennelse, sa Maduro i et møte med venezuelanske diplomater som kom hjem fra USA.

Presidenterklæring

Maduro etablerte sommeren 2017 en såkalt grunnlovsforsamling med makt til å endre lover. Med det fratok han i praksis den opposisjonskontrollerte nasjonalforsamlingen sin makt.

I mai i fjor ble Maduro gjenvalgt i et internasjonalt fordømt valg. Han ble tatt i ed i januar i år.

Les også i DN Magasinet: Døden i El Dorado magasinetPlus

Nasjonalforsamlingens leder, 35 år gamle Juan Guaidó, erklærte seg i forrige uke som midlertidig president, begrunnet med paragraf 233 i den venezuelanske grunnloven, som sier at lederen i nasjonalforsamlingen skal inntre som fungerende president dersom det ikke er noen rettmessig president i landet.

Maduro kaller Guaidós handling et kuppforsøk, og brøt de diplomatiske forbindelsene med USA, som er ett av mange land som støtter Guaidó. EU ga lørdag Maduro åtte dager på seg til å utlyse nyvalg. Hvis han ikke gjør det, vil også EU anerkjenne Guaidó som president.

Norge bekymret

Valg er nødvendig for å løse krisen i Venezuela, uttalte Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) forrige torsdag. Hun sa at Maduro må imøtekomme «befolkningens legitime krav» og at regjeringen må respektere den demokratisk valgte nasjonalforsamlingens mandat og rolle.

– For å løse den politiske krisen må regjeringen ta initiativ til en politisk prosess hvor målet er troverdige og frie valg. Norge er rede til å støtte en slik prosess dersom partene ønsker det, sa Eriksen Søreide, som sa at sikkerheten og rettighetene til demonstrantene, nasjonalforsamlingens medlemmer og Guaidó må garanteres.

Søreide snakket søndag med Guaidó. Hun snakket også med Maduros utenriksminister Jorge Arreaza.

Nye demonstrasjoner

Venezuelas høyesterett ila tirsdag Guaidó utreiseforbud og sperret bankkontoene hans etter begjæring fra riksadvokat Tarek William Saab.

Det skjedde etter at USA samme dag hadde bekreftet at landet har overlatt kontrollen over den venezuelanske stats amerikanske bankkontoer til Guaidó.

Guaidó oppfordrer venezuelanerne til å gå ut i gatene onsdag og delta i fredelige demonstrasjoner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bjørn Kjos roser «redningsmannen» opp i skyene
00:43
Publisert: