– Terroren vil øke i hyppighet, fordi vi ikke har gjort nok for å gjøre noe med årsakene til terroren. Vi må vente oss mer terror, sier terrorforsker Magnus Ranstorp ved Försvarshögskolan i Stockholm.
Han sier onsdagens terrorangrep i London er typisk for slike angrep vi har sett flere av, og som det sannsynligvis vil bli flere av fremover. Der terrorister bruker de midlene de har for å påføre mest mulig skade, som for eksempel en bil og en kniv.
Hjemmelaget terrorist
Torsdag ettermiddag hadde politiet pågrepet åtte personer på seks adresser i London og Birmingham etter angrepet ved parlamentet og Westminster-broen. Politiet mener fortsatt at gjerningspersonen handlet alene. En representant for bilutleieren Enterprise Holdings i Birmingham har bekreftet at bilen som ble brukt er en av deres, skriver avisen The Guardian.
Fire personer mistet livet i angrepet, inkludert den antatte gjerningsmannen. Han kjørte ned fotgjengere og forsøkte deretter å ta seg inn i parlamentsbygningen. På vei inn knivstakk han en politimann som senere døde av skadene. De øvrige drepte var en mann i 50-årene og en 43 år gammel kvinne, ifølge NTB.
Om lag 40 personer ble såret, flere av dem utlendinger. Utenriksdepartementet har ikke fått indikasjoner på at nordmenn ble rammet.
I en tale i Underhuset torsdag bekreftet statsminister Theresa May at gjerningspersonen var britiskfødt og en kjenning av politiet. Trusselnivået i Storbritannia er fortsatt på det nest høyeste, men vil ikke bli hevet ytterligere.
– Vi har ingen grunn til å tro at det vil komme flere angrep, sa May.
Typisk IS-mønster
Den islamske staten (IS) tok torsdag ansvaret for terrorudåden, ifølge nyhetsbyrået AFP.
Ranstorp sier London-angrepet følger et typisk mønster for terrorangrep beordret eller inspirert av IS og al-Qaida.
– Det er et «lowtech»-angrep, der man følger de manualer og instrukser utsendt fra IS, sier Ranstorp.
Han sier vi i Europa må være forberedt både på denne typen enklere angrep og større koordinerte angrep i årene fremover.
I 2016 var det i verden over 1700 terrorangrep som har kostet bortimot 16.000 livet, ifølge en sammenstilling utført av ESRI Story Maps og PeaceTech Lab. Antallet sårede og lemlestede er mange ganger høyere.
Fjoråret ble avsluttet med terrorangrepet på et julemarked i Berlin, der 12 mennesker døde. Både i Berlin, og i Nice i fjor sommer der 87 døde, ble en bil brukt som dødelig våpen mot intetanende folkemengder.
Brorparten av terroren og dødsfallene skjer langt utenfor Europa, særlig i Midtøsten og i land som Irak, Afghanistan, Pakistan, Bangladesh, Nigeria, Somalia, Libya og Filippinene.
I Europa peker Ranstorp på Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Belgia som mest terrorutsatt. Han sier terrorfaren i Sverige også er sterkt økende.
Status og kriminalitet
Ranstorp er ikke optimistisk for fremtiden. Han sier økt innvandring, utenforskap, parallellsamfunn, identitet, ideologi, religion, diskriminering og kriminalitet blant innvandrerbefolkningen er alle faktorer som øker terrorfaren.
– Det er stor korrelasjon mellom segregering, utenforskap, lav sosial status og kriminalitet som fører til økt terror, sier Ranstorp.
Han sier unge kriminelle med innvandrerbakgrunn og lav sosial og økonomisk status er enkle mål å rekruttere for hatpredikanter.
– I Norge er kretsene rundt Profetens Ummah og mulla Krekar typisk slike mål, sier Ranstorp.
Torsdag ble en mann arrestert da han forsøkte å kjøre en bil inn i en folkemengde i Antwerpen i Belgia. I den franskregistrerte bilen fant politiet skytevåpen og kniver. Torsdag ettermiddag var det ennå ikke kjent om det dreier seg om et forsøk på terror.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.