Statsminister Alexis Tsipras venstreparti Syriza sikret flertallet med støtte fra flere uavhengige parlamentarikere.

Etter mange og lange forhandlingsrunder ble Hellas og Makedonia i fjor sommer enige om at sistnevnte skal endre navn til Republikken Nord-Makedonia.

Bakgrunnen for striden er at Makedonia også er navnet på den nordgreske provinsen der Aleksander den store ble født.

Gresk motstand

Nasjonalforsamlingen i Makedonia har gått med på navneendringen, men i Hellas har motstanden vært stor mot avtalen Tsipras inngikk med sin makedonske kollega Zoran Zaev i juni.

Ratifiseringen i den greske nasjonalforsamlingen fant sted fredag ettermiddag etter tre dager med intens debatt. Nesten tre tiårs strid er nå skrinlagt. Striden gjorde at Makedonia ikke kunne bli med i verken EU eller NATO.

– Jeg ønsker dagens ratifisering i den greske nasjonalforsamlingen velkommen. Avtalen er et viktig bidrag til stabilitet og velstand i hele regionen. Jeg ser fram til at Republikken Nord-Makedonia blir med i NATO, skriver NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på Twitter.

EU-glede

Også EU ønsker enigheten velkommen.

– Vi ønsker dette neste avgjørende skrittet i ratifiseringen av avtalen, med dagens votering i den greske nasjonalforsamlingen, varmt velkommen, heter det i en felles uttalelse fra EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker, EUs utvidelseskommissær Johannes Hahn og EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

– Vi ser fram til de neste skrittene som fører fram til full gjennomføring av avtalen, men vi kan allerede i dag, med full sikkerhet, slå fast at Aten og Skopje, i fellesskap, har skrevet en ny side inn i vår felles EU-framtid, sier de tre EU-toppene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.