Den lille eks-jugoslaviske republikken Makedonia vil gjerne bli medlem i Nato. Lysten er så stor at den nye regjeringen vurderer å skifte navn på landet.

Hissige grekere

Republikken Makedonia har vært en torn i siden på storebror i sør, Hellas, helt siden oppløsningen av Jugoslavia i 1991. I hele etterkrigstiden (1944–91) gikk området under navnet Sosialistrepublikken Makedonia, som altså var en del av Jugoslavia.

Hellas mener å ha hevd på navnet, og den nordligste greske provinsen bærer da også navnet Makedonia. Hellas frykter at en godkjennelse av navnet kan utløse territorielle krav på greske områder.

Hellas har derfor konsekvent nektet Makedonia å bruke navnet, og har blokkert for makedonsk Nato-medlemskap under dette navnet. Senest i 2008 la Hellas av denne grunn ned veto mot makedonsk medlemskap i Nato.

I FN og i andre internasjonale organisasjoner går Makedonia derfor offisielt under navnet Former Yugoslav Republic of Macedonia, FYROM eller FYR Macedonia.

I Aten er man også irritert over at Makedonia etter frigjøringen har brukt den antikke greske kongekrigeren Aleksander den store aktivt i nasjonsbyggingen, blant annet ved å kalle opp en rekke offentlige steder som flyplasser og veier etter Aleksander den store.

Makedonsk maktskifte

Men for halvannen uke siden overtok den moderate sosialdemokraten Zoran Zajev som statsminister etter den mer nasjonalistiske Nikola Gruevski. Dermed er det nye toner fra den makedonske hovedstaden Skopje.

Les også: Skremmeskudd dn+

Den nye utenriksministeren Nikola Dimitrov sier til Financial Times at han vil ta opp medlemskapssøknaden og eventuelt navneskiftet i møter med Nato i Brussel allerede mandag.

– Jeg vil be Hellas revurdere hva slags nabo de vil ha. Vil de ha et stabilt vennligsinnet land som tilbyr håp for demokrati og rettferdighet? Hvis vi er en god nabo, vil forhåpentlig politiske krefter i Hellas innse at dette er en historisk mulighet, sier Dimitrov.

Den venstreorienterte Syriza-regjeringen i Hellas har alt ønsket velkommen den nye moderate regjeringen i Makedonia med glede. Men statsminister Aleksis Tspiras må trå med varsomhet, for i hans regjeringskoalisjon sitter det lille og sterkt nasjonalistiske partiet Uavhengige grekere – Anel – som ikke er interessert i å fire i denne saken.

Dimitrov sier det er altfor tidlig å snakke om hva det nye navnet på landet skal bli. Men Republikken Øvre-Makedonia nevnes stadig.

Mistanke om russisk innblanding på Balkan gjør at Nato-medlemskap er mer aktuelt enn noensinne. Tidligere denne måneden ble nabolandet Montenegro Natos 29. medlemsland. Bosnia-Hercegovina og Georgia er også land som higer etter å bli Nato-medlemmer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nato-sjefen: – Terror er blitt en alvorlig trussel for oss alle
Jens Stoltenberg turnerer Amerika for å bygge opp det Donald Trump river ned.
01:44
Publisert: