Det statlige investeringsselskapet 1Malaysia Development (1MDB) ble etablert for å forvalte den malaysiske statens investeringer for nesten ti år siden. Selskapet skulle struktureres etter det singaporske selskapet Temasek, som forvalter 1700 milliarder kroner og gå med store overskudd.

Vil redusere svinnet

Pengene som ble skutt inn fra finansdepartementet forsvant etter kort tid. Dokumenter lekket til internasjonale medier viste blant annet at statsministeren hadde seks milliarder kroner på sin privatkonto. Etterforskningen ble stanset – på ordre fra statsminister Najib Razak.

Nå er Najib og daværende regjeringsmedlemmer under etterforskning. Det ble beslaglagt over 240 millioner kroner i kontanter i leiligheten hans i mai, i tillegg til smykker, luksusklokker og merkevarer verdt flere titall millioner kroner.

Den nyutnevnte finansministeren leder en etterforskning for å se hvor pengene har funnet veien, og om det er mulig å få tilbakeført noe til den malaysiske statskassen. Ifølge balansen skal 1MDB har investert over 70 milliarder kroner.

– Jeg er sikker på at mye av dokumentasjonen er ødelagt, men jeg setter lit til det internasjonale finanssystemet og hvordan det er mulig å følge pengestrømmen. Internasjonale hvitvaskingslover kan være til hjelp, sier finansminister Lim Guan Eng til South China Morning Post.

USA, Singapore og Sveits har lovet å samarbeide med Malaysia i etterforskningen. Milliardbeløp er overført via internasjonale banker til disse landene og skatteparadiser.

Ifølge det amerikanske justisdepartementet ble statsselskapet plyndret for 4,5 milliarder dollar. Beløpet kan være betydelig høyere.

– Milliarddollarspørsmålet er om vi vil klarer å redusere svinnet, sier Lim.

Skjulte statsgjeld

Det amerikanske justisdepartementet har bedt indonesiske myndigheter foreta beslag av luksusyachten «Equanimity», som er eid av Low Taek Jho. Etter å ha vært innom Thailand og Filippinene i vinter, ble den tatt i arrest ved Bali.

36-åringen er mistenkt for å ha spilt en nøkkelrolle i 1MDB og skal ha hatt tilgang til selskapets midler via utenlandske bankkontoer. Like før valget, hvor Najib og den tidligere regjeringsalliansen ble kastet, befant han seg på den thailandske øya Phuket.

Jho skal også ha samarbeidet med stesønnen til Malaysias avgåtte statsminister i å finansiere en rekke Hollywood-filmer, blant annet «Wolf of Wall Street» med Leonardo DiCaprio i hovedrollen. Skuespilleren har gitt tilbake gaver han fikk fra Jho og stesønnens filmselskap.

Den avgåtte statsministeren har trukket flere injuriesøksmål mot medier og journalister som tidligere har skrevet om saken den siste uken. Han har vært innkalt til avhør, men nekter for å ha mottatt midler fra 1MDB.

Den nye regjeringen mener at den offentlige gjelden i Malaysia er rundt 80 prosent av bruttonasjonalprodukt, og ikke vel 50 prosent som finansdepartementet har sagt.

– Klarer vi å komme til bunns i 1MDB-skandalen er vi et godt stykke på vei i å vise at det var et symbol på alt som var feil med den forrige regjeringen. Uansett hva vi får tilbake vil bidra med å gjenopprette renommeet vårt i det internasjonale finansmiljøet, sier finansministeren til South China Morning Post.(Vilkår)

Lærte å kjøre bil i en Land Rover
Avtroppende Equinor-direktør John Knight viser frem Land Roveren sin fra 1948. Bilen ble først laget med aluminium og maling tiltenkt Spitfire–fly.
01:00
Publisert: