Det statseide investeringsselskapet 1Malaysia Development Berhad (1MDB) har felt en regjering, ført til tiltale av en statsminister, utestengt den tidligere toppsjefen for Goldman Sachs i Sørøst-Asia fra finanssektoren på livstid og sendt en finansakrobat på flukt.

Goldman Sachs innrømmer skyld

Det er ti år siden den malaysiske regjeringen bestemte seg for å etablere et statlig investeringsselskap som skulle få penger til å yngle. Foruten egne investeringer foretok selskapet lån og utstedte obligasjoner for å øke avkastningen.

En lokal finansakrobat i begynnelsen av 30-årene fikk kontroll på pengebingen. Jho Low kjøpte luksuseiendommer i USA, finansierte Hollywood-filmer og hadde et svært privatforbruk med legendariske fester. Alt takket være sugerøret han hadde inn i 1MDB.

Den amerikanske finansinstitusjonen Goldman Sachs tilrettela obligasjonslån for 1MDB. De fikk klekkelig betalt. Den malaysiske staten forlanger at Goldman Sachs kompenserer landet med 7,5 milliarder dollar (67,5 milliarder kroner). Goldman Sachs har tilbudt under to milliarder dollar.

Parallelt med disse forhandlingene er finansinstitusjonen i ferd med å inngå et forlik med det amerikanske justisdepartementet. Ifølge Wall Street Journal vil Goldman Sachs betale en bot på like under to milliarder dollar (18 milliarder kroner), innrømme skyld og akseptere skyld for sin rolle i skandalen.

Ledelsen i Goldman Sachs har ikke lagt skjul på at de ønsker å legge korrupsjonsskandalen, som er den største i verden det siste tiåret, bak seg.

– Vi kontrollerer ikke utfallet, åpenbart. Vi er en part. Vi snakker med flere og jobber så hardt som vi kan for å løse dette på en fornuftig måte, sa direktør John Waldron til CNBC i forrige uke.

Utestengt på livstid

Tim Leissner, som var styreleder for Goldman Sachs i Sørøst-Asia, har erkjent seg skyldig på en rekke tiltalepunkter. Denne uken ble han fradømt retten til å jobbe i finanssektoren på livstid av det amerikanske finanstilsynet, US Securities and Exchange Commission (SEC).

SEC skriver i en «Cease & Desist Order» at saken dreier seg om en «massiv korrupsjonssak utført av Leissner mens han var direktør hos Goldman Sachs». Leissner var også partner hos Goldman Sachs og sørget for at finansinstitusjonen hadde en dominerende rolle i Sørøst-Asia.

«Leissner autoriserte og betalte bestikkelser og kickbacks til politikere og offentlige ansatte i Malaysia og Abu Dhabi for å sikre Goldman Sachs lukrative kontrakter», skriver SEC.

I det 13 sider lange dokumentet nevnes Malaysias tidligere statsminister Najib Razak 11 ganger. Ifølge SEC visste Leissner at statsministeren ville motta penger fra stråselskaper i skatteparadiser som var kontrollert av 1MDB.

Leissner løy også om forbindelsene til Jho Low, som internrevisjonen i finansinstitusjonen tidlig hadde flagget som en person de ikke ønsker å involvere seg med.

«Leissner unnlot å informere om at han hadde mottatt penger som hadde blitt overført via Low fra de tidligere obligasjonsutstedelsene», skriver SEC.

– Ikke fornøyd

Najib Razak og hans regjering ble avsatt i fjor. Han, og hans kone, er tiltalt for korrupsjon. Den malaysiske staten er også i forhandlinger med Goldman Sachs om kompensasjon. De har forlangt 7,5 milliarder dollar (67,5 milliarder kroner) i erstatning.

– Goldman Sachs har tilbudt noe i underkant av to milliarder dollar. Vi er ikke fornøyde med det beløpet og vi snakker fortsatt med dem, sa statsminister Mahathir Mohamad til Financial Times i november.

Goldman Sachs kan også ende opp med bøter fra blant annet Singapore og Sveits, hvor 1MDB-skandalen fortsatt etterforskes.

Jho Low er fortsatt på rømmen. Det er tatt beslag i en luksusyacht verdt over to milliarder kroner og eiendommer i blant annet London, New York og Los Angeles verdt et tilsvarende beløp.

Det amerikanske justisdepartementet har inngått en avtale med Low, hvor han har gått med på å gi fra seg verdier på rundt en milliard dollar (ni milliarder kroner).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.