Før det malaysiske valget i 2013 havnet seks milliarder kroner på en privat konto til statsminister Najib Razak, som søkte gjenvalg. Den politiske alliansen vant valget.
Opposisjonens påstander om dette var en del av flere titall milliarder kroner som hadde forsvunnet fra det statlige investeringsselskapet 1MDB ble avvist. En statsadvokat som forsøkte å etterforske ble sparket. Kritiske regjeringsmedlemmer forsvant.
Bestakk ledere
Etterforskningen fortsatte imidlertid i Singapore, Sveits og USA. Statsminister Najib tapte overraskende det malaysiske valget i mai i år. Den nye politiske ledelsen har åpnet full etterforskning og samarbeider med andre land.
International Petroleum Investment Company (IPIC) i Abu Dhabi var samarbeidspartner til det malaysiske selskapet. Selskapet investerte milliardbeløp sammen med 1MDB i Malaysia. Sentrale medarbeidere hos IPIC skal ha fått klekkelige bestikkelser.
Onsdag ble det levert inn et søksmål mot den amerikanske finansinstitusjonen Goldman Sachs av IPIC i New York, hvor den amerikanske finansinstitusjonen har hovedkontor.
«Goldman Sachs spiler en nøkkelrolle i en konspirasjon sammen med andre for å bestikke tidligere ledere hos IPIC og Aabar», skriver IPIC i søksmålet. Aabar Investments PJS er et datterselskap av IPIC. IPIC og Aabar er blitt fusjoner inn i Mubadala Investment Co., som forvalter rundt 125 milliarder dollar.
Tidligere IPIC-direktør Khadem al-Qubaisi skal ha mottatt nesten en halv milliard dollar i stjålne midler. Pengene skal ha blitt investert i luksuseiendommer, biler og kunst. Det ble beslaglagt luksusbiler verdt over 400 millioner kroner tilhørende al-Qubaisi i Sveits i sommer.
Nedgraderer konkurrent
Goldman Sachs var rådgiver for det malaysiske investeringsselskapet og hentet inn over 600 millioner dollar i honorarer. Finansinstitusjonens tidligere Sørøst-Asia-sjef Tim Leissner var i Abu Dhabi flere ganger på vegne av 1MDB.
Leissner er tiltalt for blant annet hvitvasking, korrupsjon og bestikkelser. Han er løslatt mot kausjon på 20 millioner dollar, men samarbeider med påtalemyndigheten i USA i håp om å få en lavere straff.
Goldman Sachs sier i en uttalelse at de er «i ferd med å vurdere søksmålet og venter å bestride det», ifølge Wall Street Journal.
For Goldman Sachs står mye på spill. Finansinstitusjonen er en viktig rådgiver for land i Asia og Midtøsten. Aksjekursen har falt med 15 prosent siden det ble kjent at Leissner var tiltalt og samarbeidet.
Morgan Stanley nedgraderte konkurrenten Goldman Sachs på onsdag.
«Det er uklart hvor lenge det vil ta å løse dette, hvilke bøter, straffer og kostnader Goldman Sachs vil pådra seg for å tilfredsstille krav fra regulatorer», skriver Morgan Stanley, som mener det er risiko for flere søksmål og granskninger av Goldman Sachs.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.