Tidlig onsdag ettermiddag hadde rundt 47 prosent av velgerne avgitt stemme under valget på ny nasjonalforsamling i Malaysia. Dette er 12 prosentpoeng lavere enn på samme tid under valget for fem år siden.
– Valgdagen er lagt til en onsdag – en ukedag. Det er for å gjøre det vanskelig å få en høy valgdeltagelse, sier professor Awang Azman Awang Pawi ved University of Malaya.
Historisk valg
For første gang siden Malaysia ble uavhengig for over 60 år siden er det en reell mulighet for at opposisjonen kan få makten.
– Dette valget betyr død eller liv for statsminister Najib Razak og tidligere statsminister Mahathir Mohamad. Hvis Najib vinner vil ikke Mahathir lenger være relevant i malaysisk politikk. Hvis Mahathir vinner vil dette være første gang en sittende statsminister taper valget, sier professor Awang Azman Awang Pawi.
Mahathir Mohamad ledet regjeringskoalisjonen i 22 år frem til 2003 som partileder og statsminister. Som 92-åring skiftet han politisk side etter å ha blitt skuffet av hva hans etterfølgere hadde utført.
Statsminister Najib Razak, som leder regjeringskoalisjonen Barisan Nasional (Nasjonal Front), har vært involvert i en rekke korrupsjonsskandaler de siste årene.
Fra hovedstaden Kuala Lumpur følger Awang onsdagens valg tett. Han mener dette er det viktigste valget i Malaysia på 31 år. I 1987 førte det til en splittelse av United Malays National Organisation (UMNO) – det største partiet i regjeringskoalisjonen.
– Hva står på spill under dette valget?
– Det ene er hvem som skal lede Malaysia. Hva slags oppslutning har Mahathir etter å ha vært pensjonert i nesten 15 år? Det andre hvordan malaysisk politikk vil bevege seg vekk fra etnisitet og religion. Dette er hva vi kaller alle valgs mor. Hvordan vil UMNO overleve dette, spør han.
Forbudt billedbruk
Den Malaysias menneskerettighetskommisjon har gått hardt ut og kritisert landets myndigheter og statsminister Najib for å undergrave valgsystemet. Dette har skjedd ved blant annet å dele ut pengegaver.
– Er dette er fritt og demokratisk valg?
Professor Awang gir ikke et direkte svar, men forsøker å forklare.
– Inndelingen av valgkretser vil alltid favorisere den sittende regjeringen. Det har forverret situasjonen for partiet Pakatan Harapan. Dette er hva vi kaller «innpakking». Myndighetene øker antall velgere i områder der regjeringspartiet har en marginal sjanse til å vinne, sier han.
Mahathirs tidligere kronprins, Anwar Ibrahim, er sentral i opposisjonen. Han var visestatsminister og finansminister på midten av 1990-tallet, før han ble sparket av Mahathir. Anwar ble arrestert og banket opp av landets daværende politisjef.
Han er blitt dømt en rekke ganger og vil bli løslatt i juni. Han kan ikke stille til valg, mens hans kone og datter spiller nøkkelroller i koalisjonen hvor Mahathir er statsministerkandidat.
Plakater og reklameinnslag med bilder av den sittende statsministeren og regjeringskolleger har vært å se over alt før valget.
– Valgkommisjonen har forbudt bruk av bilder av Mahathir og Anwar, sier professor Awang.
– Skittent teknologiangrep
Opposisjonspartiet Democratic Action Party har ikke klart å komme i telefonisk kontakt med representanter ved flere valglokaler. Årsaken skal være at datamaskiner har foretatt automatiske oppringninger til telefoner.
– Dette er et skittent teknologiangrep mot oss. Vi er lammet, sa Lim Guan Eng til Reuters onsdag.
Også regjeringskoalisjonen er rammet. Angrepet skal være styrt fra utenfor Malaysias grenser, ifølge statsminister Najib, som sa at politiske nettsteder skal være hacket, blant annet regjeringskoalisjonen felles nettsted.(Vilkår)