Det statseide selskapet 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) skal ha kanalisert penger til innflytelsesrike politikere i Malaysia og familiemedlemmer.

Statsminister Najib Razaks stesønn og en venn skal ha mottatt flere milliarder kroner som ble brukt til Hollywood-investeringer og eiendom.

Milliarder dukket opp i USA

I Malaysia er skandalen forsøkt lagt død. Visestatsministeren, som ble satt til å etterforske hvordan seks milliarder kroner havnet på privatkontoen til statsministeren, ble avsatt før han fikk lagt frem resultatet.

Etterforskningen har fortsatt i andre land som er blitt brukt som mellomstasjon for store pengeoverføringer. I Singapore har to banker fått inndratt banklisensene. Den tidligere Goldman Sachs-toppsjefen i Singapore Tim Leissner har fått arbeidsforbud i finanssektoren i ti år.

Den amerikanske politiorganisasjonen FBI leder den internasjonale etterforskningen. Årsaken er at flere milliarder kroner har dukket opp i USA – etter å ha vært innom kontoer i Singapore, Midtøsten, Sveits og skatteparadiser i Det karibiske hav.

«Enkeltpersoner som ellers har vært villige til å gi informasjon om saken, har sagt at de er redde for å sette sikkerheten for seg selv og familiemedlemmer i alvorlig fare», skriver FBI-agent Robert Heuchling i en erklæring i et nytt rettsdokument som inngår i saken.

Skutt i kneet

I Malaysia er det lagt lokk på saken. Lokale aviser omtaler den ikke og driver omfattende selvsensur. Lokale bloggere er blitt truet med fengselsstraffer hvis de blåser liv i saken.

Riksadvokat Abdul Gani Patail fikk sparken av statsministeren da han forsøkte å starte en uavhengig etterforskning. I slutten av august ble den tidligere sjåføren til riksadvokaten skutt. To menn banket på døren og ville møte ham. Han har nektet å la seg avhøre fra sykehuset.

På sosiale medier i Malaysia diskuteres det åpent om dette var en form for advarsel til den tidligere riksadvokaten om ikke å samarbeide med FBI eller andre utenlandske etterforskere. FBI-agent Heuchling oppgir dette som sannsynlig i rapporten.

– Vi mener at denne saken ikke har noe å gjøre med den tidligere riksadvokaten. Sjåføren er stabil etter å ha blitt skutt i kneet, sa politietterforsker Hamzah Alias til den malaysiske avisen The Star etter skyteepisoden.

I neste uke skal den malaysiske statsministeren på offisielt besøkt til USA.

«Kanskje Najib Razak klarer å overbevise Donald Trump om at han ikke er en kjeltring», skriver USAs tidligere ambassadør i Malaysia, John R. Malott, i et innlegg på Facebook – med en god dose tvil og sarkasme.

Milliardbeslag

Det amerikanske justisdepartementet forsøker å få beslaglagt verdier for over én milliard dollar i USA – blant annet flere luksuseiendommer i Beverly Hills, en penthouseleilighet i Time Warner-bygningen på Manhattan, et privatjetfly og kunstverk av Van Gogh og Picasso.

Disse eiendelene har vært kontrollert av stiftelser som begunstiger Jho Low og Riza Aziz. Sistnevnte er stesønn av Malaysias statsminister. Også hans kone er beskyldt for å ha hatt et svært høyt privatforbruk.

De to kompanjongene etablerte selskaper på De britiske jomfruøyene og finansierte blant annet Hollywood-filmen «Wolf of Wall Street» med Martin Scorsese som produsent og Leonardo DiCaprio i hovedrollen. Filmen hadde et budsjett på 100 millioner dollar.

I sommer leverte DiCaprio fra seg en Oscar-statuett vunnet av Marlon Brando, som han hadde fått i gave fra Jho Low og et Picasso-maleri. Tidligere Victoria’s Secret-modell Miranda Kerr hadde fått smykker verd over 60 millioner kroner fra Low.

«1MDB ble tilsynelatende etablert for å investere i eiendommer og selskaper på vegne av Malaysia og dets folk – hovedsakelig ved å utstede gjeldspapirer for å finansiere prosjektene. I løpet av fire år konspirerte offentlige tjenestemenn og medarbeidere om å overføre milliarder av dollar fra 1MDB via ulike måter», skriver den amerikanske statsadvokaten i et sivilt søksmål.

Jho Low (36) ble sist observert utenfor kysten av Kambodsja om bord på den 91,5 meter lange luksusyachten «Equanimity» (sinnsro), som kostet to milliarder kroner da han kjøpte den i 2014.(Vilkår)

Her er Nissans første skritt mot selvkjørende biler
En nyhet mange har ventet på er endelig avduket i Japan. Nye Nissan Leaf har avansert kjøreassistanse, som blant annet vil gjøre det lettere å parkere.
00:33
Publisert: