1MDB-skandalen i Malaysia har allerede felt en statsminister. Den tidligere toppsjefen for finansinstitusjonen Goldman Sachs i Asia er bannlyst fra finanssektoren på livstid. Andre venter på dommer og kan tilbringe tiår bak murene. Hovedpersonen har vært på flukt.

Tappet for titall milliarder

Investeringsfondet 1MDB ble etablert for ti år siden for å forvalte milliarder på vegne av den malaysiske staten. Målet var å drive en mer aktiv forvaltning og ikke bare plassere overskudd i statspapirer. Dette er en modell som blant annet Singapore har gjort stor suksess med.

Påstander om at egenkapitalen hadde forsvunnet fra 1MDB og at det hadde blitt tatt opp store lån ble avvist og dysset ned i Malaysia. Ingen ville svare på de påståtte forbindelsene mellom finansmannen Low Jho, statsministeren, hans stesønn og 1MDB.

Etter at Najib Razak overraskende ble kastet som statsminister i fjor ble det igangsatt full etterforskning. Etterforskerne kjøper ikke forklaringen om at et innskudd på seks milliarder kroner på hans privatkonto kom fra venner i Midtøsten.

Edderkoppen i den påståtte svindelen, Low Jho, forsvant sporløst i fjor vår. Det antas han har hatt tilhold i Kina, som ikke har utleveringsavtale med Malaysia. Via advokater protesterte han da luksusyachten verdt to milliarder kroner ble beslaglagt og solgt.

Nå har han inngått et forlik med det amerikanske justisdepartementet, som startet etterforskning for tre år siden. Low Jho har gått med på å ikke bestride beslag av privatfly, eiendommer og aksjer i selskaper i USA og skatteparadiser verdt rundt 9,3 milliarder kroner.

– Dette er et av de største forliksoppgjørene som er inngått i amerikansk historie, sier advokat Chris Christie til New York Times.

1MDB ble tappet for minst 40 milliarder kroner. Ifølge Wall Street Journal er dette en av de største finanssvindlene i historien.

Innrømmer ikke skyld

Christie, som var guvernøren i New Jersey og presidentkandidat i 2016, har representert malaysieren. Ifølge Christie ble det inngått forlik for å unngå at pengene forsvant til advokater og mange år i rettssystemet.

«Avtalen er ikke en innrømmelse av skyld, ansvar eller noen form for forseelser begått av meg eller besitterne av eierdelene», sier Low i en uttalelse.

Dette er et sivilt forlik. Low er fortsatt tiltalt i New York og Washington for å ha hvitvasket mange milliarder dollar fra svindelen, bestikkelser av malaysiske politikere og begått brudd på amerikansk valgkampfinansiering.

1MDB-skandalen involverer minst ti land i Asia, Midtøsten, Europa, Nord-Amerika og skatteparadiser. Penger fra 1MDB skal blant annet ha finansiert flere Hollywood-produksjoner, blant annet filmen «Wolf of Wall Street».

Den amerikanske finansinstitusjonen Goldman Sachs er saksøkt i Malaysia og USA for rollen de spilte som rådgiver og tilrettelegger for 1MDB i en årrekke. De tjente minst 600 millioner dollar på 1MDB-oppdraget, ifølge Wall Street Journal.

Finansinstitusjonens tidligere Sørøst-Asia-sjef Timothy Leissner har erkjent seg skyldig i hvitvasking, korrupsjon og bestikkelser. Han har samarbeidet med etterforskerne i håp om å få en mildere dom.

Goldman Sachs har sagt de ønsker et forlik med den malaysiske staten. Finansminister Lim Guan Eng sa tidligere i år at Malaysia er villige til å droppe søksmålet mot Goldman Sachs for en oppreisning på 7,5 milliarder dollar (69 milliarder kroner).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.