Den forrige malaysiske regjeringen ønsket kinesiske investeringer velkomne med åpne armer. Målet var å gjøre Iskandar Malaysia i delstaten Johor til en konkurrent til Singapore. Dette skulle gjøres med massive investeringer i eiendom og infrastruktur.

Spekulasjon og gjeld

Forest City er planlagt å bestå av fire kunstige øyer langs kysten med skyskrapere, leilighetskomplekser, kjøpesentre, hoteller og internasjonale skoler – alt rettet mot det kinesiske markedet. Investeringsbudsjettet er på over 800 milliarder kroner.

– En ting er klart. Denne byen skal ikke bygges for å bli solgt til utlendinger, sa Malaysias statsminister Mahathir Mohamad på en pressekonferanse i Kuala Lumpur på mandag.

Mahathir, som overraskende ledet opposisjonen til valgseier i mai, var i Kina i forrige uke for å kansellere en rekke andre infrastrukturprosjekter som forgjengerne hadde inngått med kinesiske myndigheter og investorer.

– Vår innvendig til dette prosjektet er at det bygges for utlendinger og ikke for malaysiere som ikke vil ha råd til å kjøpe disse leilighetene, sa Mahathir.

Eiendomsprisene er lavere i Malaysia enn i Kina. Leiligheter som er solgt i prosjektet har havnet hos spekulanter og dette har også sendt eiendomsprisene høyere i hele regionen. Rundt 70 prosent av leilighetene i prosjektet er solgt til kinesiske statsborgere.

– Vi vil ikke gi visum og oppholdstillatelse til utlendinger som planlegger å bo der, sa den malaysiske statsministeren.

Tropisk spøkelsesby

Forest City er foreløpig en spøkelsesby, tilsvarende kinesiske forsteder rundt mellomstore byer hvor leiligheter er solgt til spekulanter. Salget i Forest City falt med 20 prosent i for til rundt ti milliarder kroner. De første eierne fikk nøkler til leilighetene i fjor.

Det børsnoterte kinesiske eiendomsutviklerselskapet Country Garden Holdings står som utvikler av Forest City i delstaten Johor. Selskapet påstår at de forholder seg til malaysisk lov og har alle tillatelser på plass. Det kompliseres ved at delstatens Sultan er medeier i prosjektet.

Utviklerselskaper mener seg misforstått.

– Hvis etterspørselen er til stede vil det bli bygd. Den største hindringen er stigmatisering av Kina. Malaysiske myndigheter ønsker ikke at kinesiske selskaper kommer til Kina, sikrer seg offentlige kontrakter, rammer lokale selskaper, tar pengene og reiser tilbake, sier selskapets direktør Ng Zhu Hann til Reuters.

Forest City dekker et område på 14 kvadratkilometer.

Over 12.000 utenlandske arbeidere har jobbet ved Forest City siden 2016 – i all hovedsak importert kinesisk arbeidskraft. Selskapet sier de har begynt å ansette lokale etter kraftig kritikk fra lokalbefolkningen.

– Jeg skjønner det ikke. Er ikke dette vårt land? Dette er merkelig, men kanskje lederne ikke har gjort jobben sin. Burde ikke lokalbefolkningen få ta del i dette på en eller annen måte, spurte en lokal fisker i et intervju med Channel News Asia tidligere i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ingen iq-test og padletevling med NHSTs nye konsernsjef
– Jeg kommer nok heller til å invitere på en hyggelig tur i skogen, Sier Hege Yli Melhus Ask.
01:24
Publisert: