Det amerikanske justisdepartementet forsøker å sikre verdier som forsvant fra det statseide malaysiske investeringsselskapet 1 Malaysia Development Bhd. i 2013 og 2014, skriver Wall Street Journal

Malaysiske myndigheter har lagt lokk på saken og for lengst avsluttet etterforskningen. Stesønnen til landets statsminister er involvert, og andre malaysiske enkeltpersoner og selskaper rundt landets elite.

38 milliarder stjålet

Red Granite Pictures har finansiert og stått bak flere Hollywood-filmer, blant annet «Wolf of Wall Street», «Dumber and Dumber To» og «Daddy’s Home» hvor kjente skuespillere og filmskapere som Leonardo DiCaprio, Jim Carrey og Martin Scorsese var sentrale.

Stesønnen til Malaysias statsminister, Riza Aziz, har vært styreformann i det amerikanske selskapet siden etableringen.

Azis og kameraten Jho Low er største aksjonærer i Red Granite. Det er blitt dokumentert hvordan flere milliarder kroner ble overført fra Malaysia, via banker i Singapore, Sveits og De britiske jomfruøyene før de endte opp i USA.

Leonardo DiCaprio var hovedrolleinnehaver i «Wolf of Wall Street» og fikk kunst og gaver på flere millioner kroner fra Aziz og Jho Low, som har hatt tette forbindelser til Malaysias statsminister og fungert som en rådgiver.

Blant gavene er Picasso-bildet «Nature Morte au Crane de Taureau», som skal være verdt over 25 millioner kroner, og Oscar-statuetten den avdøde Hollywood-legenden Marlon Brando vant for «Storbyhavnen». 

I forrige uke forlangte det amerikanske justisdepartementet at gavene tilbakeleveres.

– Dette er nok et kapittel i denne mangeårige svindelen til flere milliarder dollar. Totalt er det påvist stjålne verdier for 4,5 milliarder dollar. Disse pengene finansierte de medsammensvornes overdådige livsstil på bekostning, og skade, for det malaysiske folket, sier assisterende statsadvokat Kenneth Blanco i en uttalelse.

Diamanter til supermodell

Skuespilleren har frivillig gitt fra seg kunstverkene på flere titall millioner kroner. Ifølge DiCaprios representanter skal gjenstandene vært planlagt auksjonert bort til veldedighet – og ikke til hans private samling.

Supermodellen Miranda Kerr var i et forhold med Jho Low i 2013 – like etter skilsmissen fra skuespilleren Orlando Bloom. På valentinsdagen fikk hun en 11,7 karat diamantring – formet som et hjerte.

Totalt skal hun ha fått smykker verdt 70 millioner kroner, ifølge det amerikanske justisdepartementet.

I mai giftet 34 år gamle Kerr seg med grunnlegger av lynmeldingstjenesten Snap, Evan Spiegel. Spiegel er ifølge Forbes den rikeste gründeren under 30 år i USA, med en formue på fire milliarder dollar.

Det amerikanske justisdepartementet forsøker å gå rettens vei for å frata filmselskapet rettighetene til blant annet komediene «Dumber and Dumber To» og «Daddy’s Home».

– Grunnløse påstander

Aziz og Low har de siste årene kjøpt luksuseiendommer i London, New York og Los Angeles for flere milliarder kroner. Luksusyachten Equanimity skal være kjøpt med penger fra det malaysiske investeringsselskapet for 250 millioner dollar (2,1 milliarder kroner).

– Disse utspillene fra det amerikanske justisdepartementet er ytterligere et eksempel på de går utover sine fullmakter. Vi ser frem til å legge frem fakta i retten som vil vise at dette er grunnløse påstander, sier Low, via en representant, til Wall Street Journal.

Flere banker med avdelingskontorer i Singapore har fått inndratt lisensene og lokale finansinstitusjoner er i ilagt store bøter for brudd på hvitvaskingslovene i Singapore.

Deutsche Bank skal ha gitt lån på 1,23 milliarder til det statseide malaysiske investeringsselskapet. Ifølge et nytt søksmål skal 850 millioner dollar ha blitt overført til skatteparadiser og kontoer som var kontrollert av statsminister Najib Razak og Low.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Juni kan være så hektisk for småbarnsforeldre at noen drømmer om å havne på sykehus for å få litt fred
– En gang var juni sol og utepils, nå er det bare stress
02:21 Min
Publisert: