Offisielt er det et stråselskap i et skatteparadis som har stått oppført som eier av den 91,5 meter lange og 3000 tonn store luksusyachten Equanimity. Malaysiske myndigheter mener de har bevis for at playboyen Low Taek Jho, som har disponert yachten i fire år, har vært eier.

Svindlet statsselskap

Equanimity ble ferdigstilt ved det nederlandske verftet Oceanco med en pris på rundt to milliarder kroner i 2014. Low Taek Jho er mistenkt for å ha stått bak en omfattende svindel av det statseide malaysiske investeringsselskapet 1MDB, hvor minst 37 milliarder kroner er tapt.

Han var en nær venn av stesønnen til Malaysias tidligere statsminister, som ble tiltalt for hvitvasking tidligere denne uken. De to kjøpte luksuseiendommer i USA, Storbritannia og i asiatiske ferieparadiser. De finansierte også Hollywood-filmer, ifølge det amerikanske justisdepartementet.

Modellen Miranda Kerr overleverte smykker verdt over 60 millioner kroner til amerikanske myndigheter, etter at gjenstandene ble koblet til korrupsjonssaken. Den australske supermodellen fikk smykkene, som har en verdi på 8,1 millioner dollar, i gave av Low.

Etter å ha gått i skytteltrafikk mellom ferieparadisene Phuket, Bali og Hainan det siste året kom yachten til en havn i Malaysia denne uken.

– Vi ønsker å selge yachten og få en best mulig pris. Det vil skje via auksjon, sier Malaysias finansminister Lim Guan Eng.

Rekordpris

Hvis yachten blir solgt på en auksjon vil den sannsynligvis få den høyeste prisen som noensinne er oppnådd, ifølge den malaysiske avisen The Star, som har vært om bord på yachten.

Den tidligere rekorden ble satt i 2010 da «Lürssen Apoise» ble solgt på auksjon for 34,75 millioner dollar.

Equanimity er i en annen klasse. Det er ni kabiner om bord som kan ta imot 18 gjester. Den har et mannskap på 28. Den har jacuzzi, sauna, gym, tyrkisk bad, skjønnhetssalong og en egen kinosal – for å nevne noe.

Det er svømmebasseng om bord og landingsplass for helikopter.

Ifølge eksperter kan malaysiske myndigheter ikke forvente å få tilbake de rundt to milliarder kronene den skal ha kostet å bygge.

– Hvis den havner på en auksjon vil den ikke oppnå full pris da den selges fra panthaver, sier direktør Claudia Norrgren hos Vessels­Value til The Star.

1MDB sier på torsdag i en pressemelding at yachten ble finansiert med selskapets midler og de forlanger at de blir oppført som den reelle eieren. Bare å vedlikeholde yachten forventes å koste rundt fem millioner kroner i måneden, ifølge nettstedet maritime-executive.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sondre Nordstad Moen er Europas raskeste maratonløper.
Fart, smerte og vilje – slik kommer han seg gjennom løpets 42.195 meter.
01:37
Publisert: