Problemene står i kø for Goldman Sachs i Asia.

Den tidligere toppsjefen for den amerikanske finansinstitusjonen er tiltalt i USA og har erklært seg skyldig. Den tidligere statsministeren er tiltalt.

Skandalen rundt det statseide investeringsselskapet 1MDB feller stadig flere.

Forlanger tilbakebetaling

Nå forlanger den malaysiske regjeringen at Goldman Sachs stilles til ansvar og gjør opp for seg. Goldman Sachs hentet inn over 600 millioner dollar for å tilrettelegge for obligasjonssalg.

– Det å bruke et land som Malaysia, som sliter med å gjennomføre økonomiske reformer og komme seg opp, er virkelig motbydelig slik jeg ser det, sier Anwar Ibrahim, som er utpekt til å etterfølge den 93 år gamle statsministeren Mahathir Mohamad, til Financial Times.

Forgjengeren, Najib Razak, har over 30 tiltaler mot seg. Hans kone er tiltalt for hvitvasking og skatteunndragelser. Det måtte varebiler til for å beslaglegge luksusveskene hennes.

Anwar sier til FT at Malaysia vil forlange å få tilbakebetalt «betydelig mer» enn 600 millioner dollar (5,2 milliarder kroner).

– Det er en pris for det ødelagte omdømmet. Det er en byrde som staten måtte ta på grunn av hva en såkalt troverdig og anerkjent finansinstitusjon har foretatt seg, sier Anwar, som i løpet av de neste to årene vil overta som Malaysias statsminister.

«Svindlet»

Skandalen ble forsøkt hysjet ned i flere år før Najib overraskende ble kastet under valget i mai. Den nye regjeringen har åpnet full etterforskning og samarbeider med politi i Singapore, Midtøsten, Sveits og USA.

Malaysias statsminister Mahathir Mohamad har sagt at de vil forsøke å få tilbake nesten 40 milliarder kroner som ble tappet fra det statseide selskapet, som ble etablert for å forvalte offentlige investeringer.

– Det er bevis for at Goldman Sachs har foretatt seg ting som er ulovlige. Vi er blitt svindlet, sa Mahathir i et intervju med CNBC i midten av november.

Ifølge Asia Times kilder forbereder den malaysiske riksadvokaten et søksmål mot Goldman Sachs på 4,5 milliarder dollar i USA.

– Personlig er jeg opprørt over at noen ansatte utførte de handlingene som myndighetene har påstått. Dette er en forkastelig oppførsel og er inkonsekvent med det gode arbeidet og integriteten som 40.000 av dere gjør hver dag, sa Goldman Sachs' konsernsjef David Solomon til de ansatte i forrige uke.

Milliardyacht på auksjon

Onsdag går fristen ut for bud på yachten «Equanimity», som ifølge malaysiske myndigheter ble kjøpt av finansakrobaten Low Taek Jho med midler fra 1MDB. Den 300 fot lange yachten, som har tyrkisk bad, svømmebasseng og helipad, kostet over to milliarder kroner å bygge.

Low Taek Jho er på rømmen, sannsynligvis i Kina. Han er ettersøkt via Interpol. Det amerikanske justisdepartementet har tatt ut tiltale mot ham for hvitvasking av milliarder av dollar.

Han skal ha spilt en nøkkelrolle i å kanalisere penger via det statseide selskapet til luksuseiendommer og filmproduksjoner i Hollywood – sammen med den avgåtte statsministerens stesønn.

Goldman Sachs tidligere konsernsjef Lloyd Blankfein møtte Low flere ganger, blant annet i 2009 og 2012.

Skuespilleren Leonardo DiCaprio fikk blant annet et Picasso-maleri fra Low, som ble tilbakelevert i fjor. Skuespillere og modeller var i omgangskretsen og deltok på legendariske fester og reiser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se bildene av alle Oslo-bygårdene Ivar Tollefsen eier – på ett minutt
Ivar Tollefsen er Oslos største private boligeier.
01:00
Publisert: