Da Filippinenes diktator og president Ferdinand Marcos ble styrtet i 1986, stormet demonstranter presidentpalasset Malacañang. De fant over 7500 par sko, 15 minkpelser og over 1000 håndvesker tilhørende Imelda Marcos. En del av skoene har fått et eget museum.
Nå har Marcos fått konkurranse fra Malaysias tidligere førstefamilie.
Under etterforskning
Malaysias tidligere statsminister Najib Razak tapte overraskende valget i forrige uke. For første gang på over 60 år sitter en ny regjeringskoalisjon med makten. Najib og hans familie har fått utreiseforbud, og det er igangsatt full etterforskning.
En rekke luksusleiligheter i Kuala Lumpur er blitt gjennomsøkt av politi denne uken. Familiemedlemmer av den avsatte førstefamilien har disponert leiligheter i sentrum av de dyreste strøkene i hovedstaden.
Sent torsdag kveld ble leiligheter tilhørende Najib Razak og hans kone, Rosmah Mansor, omringet av bevæpnet politi. Idet solen var i ferd med å komme frem fredag morgen hadde 284 luksushåndvesker og 72 kofferter med kontanter og smykker blitt hentet ut fra leilighetene i komplekset og plassert i varebiler.
– Verdien av beslagene er umulig å fastsette såpass tidlig. Vi vet enkelte kofferter inneholder store kontantbeløp. Vi vil forsøke å få en oversikt i løpet av dagen. Enkelte av juvelene og smykkene vi har beslaglagt er veldig store, sa politidirektør for økonomisk kriminalitet, Amar Singh, på en pressekonferanse.
«Uberettiget trakassering»
Tilsvarende rassiaer skal ha blitt utført ved minst seks leiligheter.
– Dette er uberettiget trakassering. Dette har pågått i nesten 18 timer og ikke noe meningsfullt har kommet ut av det. Dette fremstår som private eiendeler, sa Harpal Singh Grewal fredag. Han er Najib Razaks advokat.
I beslaget var flere eksklusive Hermès Birkin-håndvesker. De dyreste Birkin-veskene i krokodilleskinn skal koste rundt 1,5 millioner kroner. Rosmah Mansor eier Birkin-håndvesker for rundt 80 millioner kroner, ifølge New York Times. Det er inntil seks års venteliste på å kjøpe de mest eksklusive veskene.
Najib skal også ha kjøpt et 22 karat diamantsmykke til 27,3 millioner dollar (220 millioner kroner) til sin kone. Najib, som har hatt en årslønn på 570.000 kroner, har sagt at dette er gaver fra hans privatformue som han har arvet etter sin far. Najibs bror har avvist dette.
Familien er dypt splittet. Najibs stesønn skal ha hatt tilgang til milliardbeløp som har finansiert filmproduksjoner i Hollywood, blant annet «Wolf of Wall Street», og en rekke eiendomskjøp i luksusklassen.
Stedatteren Azrene Ahmad kuttet all kontakt med familien etter at en spåmann, som hennes mor hadde hyrt inn, advarte mot forloveden.
«Dette markerer slutten på tyranni, slik mange har ønsket. Jeg har vært vitne til mange overtredelser, håndtrykk og avtaler som er gjort til fordel for makt og rikdom. Offshorekontoer er benyttet til å hvitvaske penger for private utgifter. Det er stålhvelv med juveler, edelstener og kontanter», skriver hun.
Avviser bakromsavtale
Før valget for fem år siden ble det overført rundt seks milliarder kroner til en privat bankkonto tilhørende Najib Razak. Varslere i en lokal bank kontaktet Wall Street Journal og andre medier med dokumentasjon.
Riksadvokaten, som ble satt til å etterforske pengeoverføringene, ble sparket. En visestatsminister som ønsket en grundigere etterforskning ble fjernet. Najib ble frikjent etter en rask etterforskning. Nå lover Malaysias nye statsminister en ny etterforskning.
92-åringen Mahathir Mohamad, som var statsminister frem til 2003, ønsker å komme til bunns i hvor over 35 milliarder kroner tilhørende det statlige investeringsfondet 1MDB har tatt veien.
– Påtalemyndigheten har en god sak i 1MDB-saken. Det er ikke aktuelt å inngå en avtale på bakrommet, selv om han (Najib, red.anm.) er villig til å forklare hvor pengene er, sa Mahathir tidligere denne uken.
Til tross for at etterforskningen ble stanset i Malaysia, har den fortsatt i blant annet Singapore, Sveits og USA. Ifølge det amerikanske justisdepartementet skal «Malaysian Official 1» ha forsynt seg med 731 millioner dollar (seks milliarder kroner) fra fondet.
Resultatene av denne etterforskningen er tidligere blitt tilbudt malaysiske myndigheter, som ikke har vist interesse. Det har endret seg over natten etter valgresultatet.(Vilkår)