Kort tid etter Najib Razak overraskende tapte valget i mai 2018 forsøkte han å komme seg vekk fra Malaysia sammen med familien. En privatjet sto klar på en flyplass ved Kuala Lumpur og ventet på å ta av. Politi og sikkerhetsstyrker sperret veiene rundt flyplassen.

Samtidig gjenåpnet politi flere etterforskninger som Najib hadde stanset, ved blant annet å sparke statsadvokaten og en visestatsminister som ønsket en granskning. Det er tatt ut 42 tiltaler.

– Ingen seier

På tirsdag falt dommen i en første av rettssakene mot Najib Razaki en av de mest omfattende korrupsjonsskandalene i nyere historie. Malaysias tidligere statsminister ble funnet skyldig i samtidige syv tiltalepunkter.

– Folk bør ikke feire dette som en seier. I malaysisk sammenheng blir mange politiske saker av denne typen reversert under ankebehandlingen. Jeg forventer at Najib vil anke dommen og sannsynligvis vinne. Til syvende og sist vil Najib slippe unna så lenge UMNO sitter ved makten, sier professor i asiatiske studier ved University of Tasmania, James Chin, til New York Times.

Regjeringsalliansen UMNO, som Najib representerer i nasjonalforsamlingen, har sittet ved makten nesten sammenhengende de siste seks tiårene – med unntak av knappe to år hvor opposisjonen styrte frem til mars 2020.

Det ble beslaglagt 284 designervesker og 72 kofferter med kontanter og smykker fra leiligheten til statsministeren og hans kone for vel to år siden.

– Uberettiget trakassering. Dette har pågått i nesten 18 timer og ikke noe meningsfullt har kommet ut av det. Dette fremstår som private eiendeler, sa Najibs advokat Harpal Singh Grewal mens politiet klaget over manglende lagerplass, i mai 2018.

Seks mrd. på privatkonto

Like før finanskrisen i 2008 opprettet den malaysiske regjeringen investeringsselskapet 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Selskapet skulle forvalte offentlige midler – etter modell av tilsvarende investeringsselskaper i Singapore og Midtøsten.

Under valgkampen i 2013 fikk statsminister Najib Razak overført over seks milliarder kroner til sin private bankkonto. I lang tid nektet han for at han hadde hatt tilgang til pengene. Til slutt var den offisielle forklaringen at de kom fra den saudiarabiske kongefamilien.

– Najib kunne enkelt ha fått bekreftet at pengene kom fra den saudiarabiske kongefamilien, men valgte å ikke gjøre det, sa dommer Nazlan Mohd Ghazal under domsopplesningen, og la til at forsvaret ikke hadde lykkes med sin argumentasjon.

Pengene fra 1MDB havnet i skatteparadiser, luksusboliger, privatfly, en av verdens største yachter og finansiering av Hollywood-filmer. Stesønnen til statsminister Najib, Riza Aziz, og Jho Low, som var i midten av 20-årene, fikk frie tøyler.

Under rettssaken ble det lagt frem en rekke tekstmeldinger som ble sendt mellom Blackberry-telefonene til statsministeren og Low.

Aziz og Low kjøpte en luksusleilighet på 715 kvadratmeter med utsikt over Central Park på Manhattan i New York til 33,5 millioner dollar. I samme slengen sikret Riza Aziz seg en luksusvilla i Beverly Hills ved Los Angeles for vel 17 millioner dollar.

Aziz etablerte filmfinansieringsselskapet Red Granite Pictures, som fikk overføringer fra 1MDB. Den Oscar-belønnede filmen «The Wolf of Wall Street», med Martin Scorsese som produsent og Leonardo Leonardo DiCaprio i hovedrollen, ble delfinansiert av stesønnen.

Low er på rømmen og ettersøkt over hele verden. Yachten, med en kjøpesum på over to milliarder kroner, som han ferierte på i Sørøst-Asia og Australia ble beslaglagt.

Milliardforlik

I kulissene lurket internasjonale finansinstitusjoner, blant annet Goldman Sachs, som tilrettela obligasjonslån på flere titall milliarder kroner og fikk milliardinntekter fra engasjementet.

Flere ansatte i Goldman Sachs, blant annet den tidligere toppsjefen for Sørøst-Asia, Tim Leissner, har erkjent seg skyldig i å ha betalt bestikkelser til offentlige ansatte i Malaysia og Abu Dhabi.

I forrige uke inngikk Goldman Sachs og Malaysia et forlik. Den amerikanske finansinstitusjonen må betale nesten fire milliarder dollar for sin rolle i korrupsjonsskandalen. Malaysia har krevd 7,5 milliarder dollar.

– Forliket representerer verdier som tilhører det malaysiske folket. Vi får tilført mer penger fra Goldman Sachs enn ved tidligere forhandlinger, som var langt under forventningene, sa Malaysias finansminister Tengku Zafrul Abdul Aziz.

Den amerikanske finansinstitusjonen har avvist at de har gjort noe kriminelt og lagt skylden på malaysiske politikere og tjenestemenn. Goldman Sachs er fortsatt under etterforskning i USA.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.