Verdens helseorganisasjon (WHO) advarte på mandag om at virusvarianten som spres i India er mer smittsom og klassifiseres som bekymringsfull. Ifølge epidemiolog Maria Van Kerkhove i WHO er virusvarianten trolig også mer smittsom.

Denne har spredt seg fra India til Nepal og Bangladesh. Det er også funnet smitte hos folk i karantene i Thailand og Malaysia.

Full nedstengning

Malaysia tar ingen sjanser etter at antall nye bekreftede smittetilfeller nærmer seg det samme antallet som fra den andre bølgen fra februar. Fra onsdag stenges landet nesten helt ned de neste fire ukene. Det vil bli forbudt å forflytte seg mellom regioner og kommuner.

– Malaysia står foran en tredje smittebølge. Denne kan utløse en nasjonal krise. Den eneste måten vi kan stanse dette på nå er å oppfordre folk å være hjemme, sa statsminister Muhyiddin Yassin på mandag.

Nedstengningen skal i første omgang vare frem til 7. juni, men kan forlenges. Eksperter i landet frykter den tredje smittebølgen ikke blir den siste.

I motsetning til tidligere er det unge malaysiere fra 20-årene som står for den største nye smitteøkningen.

– Vi må lære fra hva som har skjedd i India. Malaysia blir sett på som et eksempel på hvordan selvtilfredshet kan føre til en ny smittebølge. De neste to til fire ukene kan utløse en fjerde smittebølge. Den kan ramme Malaysia som en tsunami, sier N.K.S. Tharmaseelan, som har vært leder for den malaysiske legeforeningen i mange år, til New Straits Times.

77 prosent av malaysiere frykter å bli smittet av koronaviruset. Flere, 89 prosent, frykter å miste jobben, ifølge avisen.

Vaksiner er avgjørende

Også i nabolandene Singapore og Thailand, som har hatt svært lav smitte, er det en ny smittebølge. Singapore har innført nye restriksjoner de neste tre ukene og innfører nye og strengere grensekontroll for utenlandske arbeidere.

– Den økonomiske veksten kan stanse opp med de siste innstramningene – akkurat idet den begynte å ta seg opp igjen. Singapore kan ende i en ny resesjon hvis regjeringen i verste fall tvinges til å slå av hovedbryteren hvis det muterte virusutbruddet forverres, sier seniorøkonom Chua Hak Bin hos Maybank Kim Eng Research til Bloomberg.

Thailand har vært et av få land som frem til nylig har klart å holde smittetallene lave. De siste ukene er det satt nye smitterekorder. Siden begynnelsen av april har det vært flere smittetilfeller enn de foregående 15 månedene og relativt høye dødsfall.

Den thailandske sentralbanken har kuttet vekstprognosene for landet til mellom én og to prosent. Reiselivssektoren, som står for nesten 20 prosent av verdiskapingen fra 39 millioner turister i 2019, ligger nede for telling etter at grensene har vært stengt i 14 måneder.

– Vaksiner er den avgjørende faktoren den økonomiske gjenoppreisingen, sier Titanun Mallikamas i sentralbankens rentekomité til Bangkok Post.

Vaksineringen er i gang, men massevaksinering starter først fra juni. Sentralbanken tror at flokkimmunitet i beste fall kan oppnås i første kvartal 2022, men utelukker ikke at det kan drøye frem til etter sommeren neste år.

Thailand planlegger å gjenåpne for vaksinerte internasjonale turister fra oktober i år uten bruk av hotellkarantene. Dette forutsetter at vaksineringen av lokalbefolkningen går etter planen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.